Ako Ujedinjeno Kraljevstvo 31. listopada napusti Europsku uniju bez sporazuma, svima koji su osuđeni na poreznu prijevaru bit će uskraćen ulazak prema novim zakonima.

Izlazak Velike Britanije iz Europske unije može spriječiti neke od najboljih svjetskih igrača da uđu u zemlju nakon 31. listopada zbog novog zakona koji će stupiti na snagu i uskratiti ulazak bilo kome s kaznenom osudom.

Trenutačno su propisi takvi da pod uvjetom da se dotična osoba ne smatra prijetnjom nacionalnoj sigurnosti, zabrana nije pravilo, ali novi propisi utjecati će na sve koji su osuđeni za poreznu prijevaru.

"Ako ste državljanin EU i osuđeni ste za kazneno djelo ili vam je izrečena zatvorska kazna (uključujući uvjetne kazne) biti ćete uskraćeni za ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo", citiralo je nekoliko britanskih medija Andrewa Osbornea, odvjetnika tvrtke Lewis Silkin.

To bi moglo utjecati na brojne igrače, uključujući Modrića, Messija, Neymara i Ronalda, koji su u Španjolskoj osuđeni zbog poreznih prijevara, kao i Marcelo i Diego Costa.

Messi je 2017. dobio 21-mjesečnu kaznu koja je kasnije uspješno zamijenjena novčanom kaznom, dok je Ronaldu ranije ove godine određen 23-mjesečna zatvorska kazna i 18,8 milijuna. Dakako, radilo se o uvjetnim kaznama, ali ih to ne amnestira pred novim britanskim propisima u slučaju Brexita.

Teoretski, to bi značilo da spomenute zvijezde Barçe, Reala, PSG-a, Atletico Madrida i Juventuse neće moći predstavljati svoje klubove ili zemlje na britanskom tlu u slučaju tvrdog Brexita, dok će i drugi nogometaši također biti podložni istoj zabrani putovanja ako se ustanovi da su varali španjolske porezne vlasti.