Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović smatra da bi uz tu stranku na federalnoj razini dobrodošli Savez za bolju budućnost i HDZ 1990.

Time bi došli do dvotrećinske većine, a što bi, kako je pojasnio, rezultiralo promjenama koje bi znatno unaprijedile situaciju, i moglo bi se raditi na važnim pitanjima.

''Na federalnoj razini bi dobrodošlo da imamo SBB i HDZ1990 uz nas'', rekao je Izetbegović novinarima nakon sjednice Kolegija SDA.

Podsjetio je da SDA neće raskidati partnerstva sa strankama s kojima ima potpisane sporazume.

Istakao je da SDA smatra da je rad Vijeća ministara i rad Vlade FBiH jako dobar te da su kritike neosnovane. Stoji, dodao je, da ne postoji koalicijski kapacitet, ali da su reforme pokrenute.

''Pojačan koalicijski kapacitet bi dobrodošao. Mi imamo potpisane sporazume kada su u pitanju koalicije. SDA nema namjeru nikoga tjerati, partneri neka odluče da li su u vlasti ili nisu'', dodao je.

Na sjednici Kolegija SDA razmotrene su različite teme, između ostalog humanitarna kriza i pomoć ljudima koji idu s istoka prema Europi.

Odlučeno je da Vijeće ministara i Vlada FBiH trebaju hitno reagirati kako bi osigurali humanitarnu pomoć.

Također, govora je bilo i o sjednici Predsjedništva SDA na kojoj će biti razmotrena pozicija Bošnjaka u Republici Srpskoj.