''Što se tiče SBB-a mislim da smo bez potrebe na jednom osobnom nivou ušli u jedan konflikt koji šteti Bošnjacima, pa samim tim i Bosni i Hercegovini'' kazao je pored ostalog Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine u emisiji ''Interview 20'', Sanele Prašović-Gadžo koju emitira BHTV, komentirajući mogućnost formiranja nove parlamentarne većine sa SBB-om Fahrudin Radončić.

Dodao je da je osobno spreman, jer ''ovo nije moj privatni biznis''.

''Neki moji povrijeđeni osjećaji, ponos i ostalo, ja sam spreman kao političar to ostaviti u drugi plan i raditi ono što je dobro za ovu zemlju, jer mi imamo ozbiljnih problema pred sobom i ozbiljnijih neprijatelja nego što smo jedan drugome'' naglasio je Izetbegović.

On je ustvrdio da ne može pregovarati o ustupanju premijerskih pozicija nekoj političkoj stranki ali da se o svemu drugom može pregovarati, ali ''opstanak države BiH s pravima definiranim u Ustavu za mene je prioritet''.

Izetbegović je također komentirao i najnovije poteze entitetskog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, te kazao da ''međunarodna zajednica mora sada jasno povući crvenu liniju i zaustaviti Dodika''.

Dodao je da će međunarodna zajednica morati da kreira mehanizme kojima će kažnjavati, jer u suprotnom, ''moglo bi nas sviju koštati i međunarodnu zajednicu'' s obzirom da ljudi čine sve da se zemlja oporavi, da se ide integracijski ka EU.

Istaknuo je da značajnijih suštinskih promjena Dejtonskog sporazuma neće biti. (bljesak.info)