U središnjici Stranke demokratske akcije u Sarajevu okončan je jednosatni sastanak četveročlanih stranačkih izaslanstava SDA i SDP-a, nakon kojeg su se novinarima obratili predsjednici stranaka Bakir Izetbegović i Nermin Nikšić.

Sastanak je organiziran na inicijativu SDA, a u četveročlanom izaslanstvu koje je predvodio Izetbegović sudjelovali su još i Šefik Džaferović, Denis Zvizdić te Adil Osmanović. Izaslanstvo SDP-a, predvodio je čelnik stranke, Nermin Nikšić, a u izaslanstvu su bili još i Zukan Helez, Zoran Mikulić te Miro Lazović.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je na konferenciji za medije, koja održana nakon sastanka, izjavio da je razgovarao s predstavnicima SDP-a o formiranju vlasti na svim razinama od državnog, preko enttietskog do županijskih.

''SDA smatra da imamo jednu veoma ozbiljnu situaciju u državi i regiji, koja traži snažan odgovor i snažan blok probosanskih stranaka, tako da smo SDP-u ponudili jednu jaku koaliciju koja bi se pružila od vrha države, preko entiteta do županija, u koju bi ušli SDA, SDP, DF i po potrebi manje stranke'', rekao je Izetbegović, prenosi Slobodna Bosna.

Izetbegović je rekao i da SDA, bez obzira na epilog aktualnih pregovora o formiranju vlasti u županijama, još uvijek predlaže da se ovakav blok napravi na razini entiteta i države.

''Bez obzira kako će se završti stvari na razini županija, SDA i dalje predlaže da se napravi ovakva koalicija na razini entiteta i države. Mislim da se bošnjačka i bosanska komponenta mogu naći u 99 posto bitnoga u ovoj zemlji. To su europski put, NATO, masovna izgradnja i pomirenje'', izjavio je Izetbegović.

Predsjednik SDA je, govoreći o pregovorima o formiranju vlasti u županijama, ponovio da je ta stranka pobjednik na svim razinama te da se pravi presedan koji unosi novi kaos u odnose u BIH.

''Mi smo apelirali SDP-u da ne ide u tom smjeru. SDP ima pravo na svoje odluke, a mi imamo pravo procijeniti da one nisu dobre, da bi bilo puno korisnije napraviti jednu kompaktnu vlast od županija do države'', kazao je Izetbegović.

Naveo je da u BiH postoje četiri komponente.

''Srpska i hrvatska su se već dogovorile i ujedinile. Postoji bošnjačka koju u većini slučajeva predstavlja SDA, a četvrta komponenta su ljevičari ili građanske stranke. Ta bosanska i bošnjačka komponetna se mogu naći u 99 posto bitnoga za BiH'', naveo je Izetbegović.

Izetbegović je izjavio da je od Nikšića zatražio da prestane s postizbornom kampanjom protiv SDA te da je potreban jak probosanski blok koji će zaustaviti napade na državu BiH.

''Treba zaboraviti međusobna rivalstva i napraviti jednu jaku fronti'', dodao je.

SDP ostaje pri ranijem stavu

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić kazao je da se ova stranka odazvala na poziv SDA, te da se u utorak razgovaralo o vrlo korektnoj ponudi SDA.

''Sastanak nije bio kurtoaznog karaktera, razgovarali smo o vrlo konkretnim stvarima'', ocijenio je Nikšić.

Kako je kazao, SDP ostaje pri svom stavu.

''Mi idemo u županijama u formiranje skupštinskih većina i vlada, SDA će vjerojatno i sama krenuti u neke aktivnosti kada su u pitanju županijske skupštine'', kazao je Nikšić.

Naveo je da je iznio stav SDP-a da ne razgovara ni s kim o formiranju federalne i državne vlasti.

''Pitanje svih pitanja za nas je to da čekamo odluku SIP-a BiH o popunjavanju Doma naroda FBiH'', istaknuo je Nikšić te poručio da ukoliko bi ta odluka bila neustavna, to će biti crvena linija preko koje SDP BiH neće prijeći'', rekao je Nikšić I dodao:

''To bi za nas značilo podjelu BiH na tri etničke državice i mi smo spremni učiniti sve da takvu odluku blokiramo i tražimo svoja prava na svim pravnim instancama u ovoj zemlji'', poručio je predsjednik SDP-a BiH, prenosi Slobodna Bosna.

Zahvalio je predstavnicima SDA na gostoprimstvu i ocijenio da su razgovori bili korektni, ali da SDP ostaje pri svom stav.

''Nećemo iznevjeriti partnere s kojima smo krenuli u formiranje županijskih skupština'', zaključio je Nikšić.