Upravni odbor Udruge BH novinara (BHN) upućuje javni prosvjed Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku Stranke demokratske akcije (SDA) zbog, kako navode, politički neodgovornog istupa i pokušaja relativizacije tjelesnog napada na Adija Kebu, fotografa portala Žurnal.

U priopćenju se navodi da je na press konferenciji SDA, održanoj u subotu, Izetbegović izjavio kako Huso Ćesir, lider SDA iz sarajevske općine Novi Grad, ''nije napao fotografa već kameru'' čime je "na najizravniji način opravdao nasilje i kršenje medijskih sloboda u BiH, uključujući i pravo na siguran i dostojanstven rad".

''Izetbegovićeva izjava o 'napadu na kameru' predstavlja zabrinjavajući pokušaj obrane kriminalnog akta Huse Ćesira i solidarnosti s njim, samo zbog članstva u istoj političkoj stranci i navodnih 'ratnih zasluga', sugerirajući time kako se u BiH trebaju i medijske slobode žrtvovati radi ratnih zasluga pojedinaca. Upravni odbor BHN smatra nedopustivim bilo kakvo opravdavanje napada na novinare, pogotovu ne u kontekstu ratnih ili drugih zasluga, a najmanje što u ovom trenutku novinarska zajednica očekuje od gospodina Izetbegovića i najbrojnije bošnjačke političke stranke jeste osuda kaznenog djela, te javnu ispriku fotografu  Adiju Kebi i uredništvu portala Žurnal. U domeni iste političke manipulacije i zamagljivanja pozadine napada na fotografa Žurnala – a to je pisanje ovog portala o kriminalnim i koruptivnim poslovnim poduhvatima Huse Ćesira, političara i vlasnika više privatnih kompanija - spada i Izetbegovićev poziv novinarskim udruženjima da 'iz svojih redova izbace samo jednog'  novinara 'kome istina nije sveta'. Podsjećamo gospodina Izetbegovića da je novinarska i medijska zajednica jedina profesija u ovoj državi koja se sustavno i odgovorno, više od dva desetljeća, bavi sankcioniranjem neprofesionalnog postupanja novinara i medija kroz djelovanje Vijeće za tisak i online medije i Regulatorne agencije za komunikacije. Uz to, svaki građanin ove države, uključujući političara i businessmana Husu Ćesira, ima mogućnost, umjesto šaka i psovki, protiv novinara koristiti legitimna sredstva demantija, pisma urednicima, žalbe Vijeću za tisak ili RAK –u i podnošenja tužbe za klevetu'', navodi se u priopćenju Upravnog odbora Udruge BH novinari.