Nakon sastanka Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića u zgradi Predsjedništva BiH, predsjednik SDA je rekao kako premijer FBiH Fadil Novalić neće pokretati smjenu ministara DF-a, niti će SDA tražiti nove koalicijske partnere.

Kazao je da je da za njega Vlada FBiH funkcionira jer ako ministri DF-a sjede u Vladi i ako će podržat, kako je kazao, reformske zakone on po tome sudi da su oni još u koaliciji.

Na novinarski upit je li SBB novi partner u vlasti i je li danas lider HDZ-A Dragan Čović to tražio od njega, Izetbegović je kazao: - Takvu stvar Čović nije tražio niti je SDA za takvu stvar. Mi smo zato da prestanu verbalni ratovi među Bošnjacima - kazao je Izetbegović, prenosi Avaz.

S druge strane, Dragan Čović, lider HDZBiH, nakon sastanka s Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom SDA, kazao je da što se njega tiče „ova parlamentarna većina ne postoji, ja osobno i odvojeno s gospodinom Izetbegovićem ću razgovarati i tražiti partnere .

- Trebaju nam novi partneri. Mi moramo ojačati parlamentarnu većinu , tko god da je to. Jer ne možete vi sa 40 i nešto ruku ići u reformske zahvate, kakvi jesu ovi socijalni izrazito teški , što znači za to mora biti osigurana mnogo, mnogo kvalitetnija većina, kako nitko nikoga ne bi ucjenjivao.

Što se mene tiče ja sam vrlo iskreno jučer kazao to mislim i danas, neozbiljnost u politici u ovom teškom vremenu za mene je neprihvatljiva , tako da praviti dogovore i svaki put nakon dva sata dogvoora pričati malo drugačije to ne ide. I, ova parlamentarna većina za mene stvarno više ne postoji – kazao je Čović.

Na novinarsku konstataciju, da je jučer najavio da će tražiti od SDA ulazak SBB-a u vlast, te na pitanje je li to danas učinio Čović, te je li razgovarao s Fahrudinom Radončićem, liderom SBB-a o tome Čović je kazao :

- O tome treba razgovarati, o tome ćemo intenzivno razgovarati ovih dana. Nisam još razgovarao s gospodinom Radončićem, ali ovih dana hoću. Narednih dana treba razgovarati sa svima onima koji su ozbiljni, koji su sada u opoziciji takvi će se nametnuti za ovakve razgovore, ali je sasvim izvjesno da mi parlamentarne većine nemamo koja može nositi na sebi ovako ogromno breme, a da bi ih počeli rješavati osam mjeseci nakon izbora, mi i dalje „čačkamo" oko dvije tvrtke koje će za to vrijeme propasti i otići u stečaj , a mi se još dogovaramo oko upravnih odbora i uprava – kazao je Čović.

Čović je kazao i da će se ubrzo vidjeti ima li FBiH manjinsku Vladu, a što se njega tiče "mi već danas manjinska Vlada" Čović je kazao i da ne smatra da će se kriza s federalnog nivoa preliti na državni nivo, odnosno na rad Vijeća ministara, te je na novinarski upit – je li moguće formirati novu koaliciju u valsti bez SDA kazao da što se njega tiče to nije moguće.