Veleposlanik Sjedinjenih Država u BiH Eric Nelson i šef Delegacije Europske unije u BiH Johann Sattler sastali su se danas s predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakirom Izetbegovićem i zamjenikom predsjedavajućeg Draganom Čovićem kako bi promovirali dijalog o ostvarivim izbornim reformama, vladavini prava i ekonomskim reformama neophodnim za povjerenje građana i napredak na putu ka Europskoj uniji, priopćilo je Veleposlanstvo SAD putem Twittera.

“Sjedinjene Države čvrsto podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Zapaljiva retorika i koraci da se potkopaju ovi principi su nerealistični, neprihvatljivi i antidaytonski”, poručeno je.

Osim toga ove akcije, kako navode, služe kao izgovor liderima da izbjegnu odgovornost za provođenje važnih reformi kao što su inkluzivne izborne i ograničene ustavne reforme za slobodnije i poštenije izbore, mjere u oblasti vladavine prava kako bi korumpirani odgovarali, te ekonomske promjene kako bi se povećala zaposlenost i investicije.

“Prave reforme i ozbiljan dijalog, a ne destabilizirajuće akcije i retorika, ono su su što će odvesti građane BiH u bolju budućnost“, navodi se u priopćenju.