''S Čovićem i HDZ-om smo svaki put našli izlaz i kompromis, pa ćemo i ovaj put. Čović je i ranije zatezao, ali nikada nije odnose doveo do pucanja. A i zašto bi? Hrvatima u Federaciji BiH, kada se stvari realno sagledaju, uopće nije loše kako se to želi predstavit'', rekao je lider SDA, Bakir Izetbegović u razgovoru za Slobodnu Bosnu.

Dodao je da su Hrvati u FBiH jako dobro pozicionirani u strukturi vlasti.

''Disproporcija u njihovu korist je očigledna na svakom koraku. Odluka Ustavnog suda se mora provesti, imamo tri godine pred sobom, naći ćemo rješenje'', kazao je Izetbegović komentirajući Čovićevu ustrajnost na ultimatumu da HDZ ne sudjeluje u formiranju Vlade FBiH dok se ne riješi problem Izbornog zakona.

Milorad Dodik je najavio prekid bilo kakve komunikacije između SNSD-a i SDA, a Izetbegović smatra da on računa na slabost Bošnjaka.

''On računa na slabost Bošnjaka, na to da im je preče rivalstvo sa SDA, međusobna borba za vlast, od obrane BiH. Kazao je u par navrata da će nakon izbora 2018 'potražiti najslabiju kariku među Bošnjacima' za partnera u vlasti. Evo, ima priliku, neka je potraži. SDA neće radi vlasti i fotelja dopustiti njegovu četverogodišnju dominaciju, zastoje na NATO putu, napade na državu BiH'', kazao je Izetbegović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje plaši li se snage saveza Dodika i Čovića ili slabosti razjedinjenih Bošnjaka, Izetbegović je rekao:

''Vlastita slabost je uvijek opasnija od tuđe snage. Ali Bošnjaci se ipak uvijek dozovu pameti kada se u pitanje dovedu bazični interesi države i naroda. Tako će biti i ovaj put'', poručio je.