"Referendumom u Bosni i Hercegovini prelazi se crvena linija i međunarodna zajednica će izgubiti kredibilitet ukoliko ga dozvoli", rekao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović gostujući sinoć u emisiji Aktuelni intervju na BHT1.

Zasmetalo mu je, kako je rekao, što su ambasadori nakon susreta sa Miloradom Dodikom rekli da su zbog zapaljive retorike upozorili obojicu političara, i Dodika i njega, te dodao kako on nije govorio ništa što nije na liniji onoga što su zaključci PIC-a.

“Ako su upozorili mene, onda su upozorili i sebe”, rekao je Izetbegović za BHRT.

Ipak, najvažnije je da je nedvosmisleno rečeno da nikada neće biti dozvoljeno održavanje referenduma o odcjepljenju bilo kojeg dijela Bosne i Hercegovine, pojasnio je Izetbegović poruku međunarodne zajednice nakon što su ambasadori zemalja PIC-a razgovarali sa njim i Miloradom Dodikom.

On je dodao da se nada da će Ustavni sud donijeti pravičnu odluku o referendumu, te dodao da će je on poštivati ma kakva bila.

Gledati ću da pomognem Hrvatima da komotno žive u BiH!

Govoreći o suradnji sa HDZ-om BiH, Bakir Izetbegović je rekao da je ona dobra i da je već dovela do ekonomskog napretka, koji bi trebalo još ubrzati. Određene nesporazume i krize koje nastaju zbog toga što HDZ traži federalizaciju i slično, Izetbegović pripisuje predizbornoj kampanji.

“Sve što BiH vodi unazad za nas je neprihvatljivo. Crtanje novih karata, novih jednonacionalnih prostora ne dolazi u obzir”, rekao je u intervju za BHRT predsjedavajući Predsjedništva.

“Biće kriza i zastoja, uhodavanja, biće priča o prekrajanjima, ali ja kao lider Bošnjaka gledati ću da pomognem da Hrvati ovdje komotnije žive”, istaknuo je Izetbegović.

Ipak, napomenuo je da Hrvati ne mogu reći da nešto neće, a kada ih se upita zašto, da kažu: Eto zato! Naveo je primjer kladionica koji mora da bude riješen, te dodao da ne može biti da kladionice u Njemačkoj plaćaju 50 posto poreza, a u BiH nula posto.