''Bosna i Hercegovina nikada neće pristati na to da se njena vanjska politika gradi na stavovima Srbije ili Hrvatske''. poručio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

On je u intervjuu za Klix.ba otvoreno govorio i o priznavanju nezavisnosti Kosova, odnosima unutar vladajuće koalicije, državnoj granici, unutarstranačkim problemima i "trzavicama" u odnosima sa susjednim zemljama.

Posljednih nekoliko tjedana potezi, odnosno izjave Izetbegovića izazvale su mnogo reakcija u regiji, naročito u Srbiji. Zbog čega je pitanje hoće li BiH priznati Kosovo i kako je to odjednom postalo aktualno, Izetbegović je odgovorio da tog priznanja ne može biti dok za takvu odluku ne bude konsenzusa u Predsjedništvu BiH.

''Mediji i političari u Srbiji i entitetu RS obrušili su se na mene samo zato jer sam u intervjuu za Deutche Welle ponovio svoj već ranije više puta javno iznesen stav o priznanju Kosova. Zbog tog stava, kao i stava da nema mirne podjele BiH, nazvan sam najvećim neprijateljem Srba, zasjedao je Savjet za nacionalnu sigurnost Republike Srbije, optužen sam da sam organizirao obuku 9.000 paravojnika i sve je to urađeno, naoko, bez pravog razloga. Ali, razloga u politici uvijek ima'', rekao je Izetbegović te dodao „da se ništa ne događa i ne priča slučajno“.

''Nekim srpskim političarima očigledno treba neprijatelj, pa ako ga nema, onda ga izmišljaju. Treba im za njihove tvrdnje o navodnoj ugroženosti Srba na Balkanu, koje će zatim pretočiti u deklaracije i dokumente. Naravno da nije istina da ja pravim paravojsku, ali jeste istina da Dodik pravi nukleus nečega što bi moglo biti paravojska. Dodik se poigrava emocijama Srba, raspiruje ratne, separatističke emocije, a to je opasna, nepredvidiva igra. On vodi srpski narod u pogrešnom smjeru i, uvjeren sam, na kraju će se ispostaviti da je on svojom politikom nanio ogromnu štetu bosanskim Srbima, proizvodeći nestabilnost koja je najviše koštala entitet RS'', kazao je Izetbegović.

Naveo je da je ekonomski rast na područjima koja pretežno nastanjuju Bošnjaci veći, a zaduženost je bitno manja nego u entitetu RS.

''Ti loši ekonomski rezultati se prilično uspješno prikrivaju nacionalističkom retorikom SNSD-a i Milorada Dodika. Ali, prije ili kasnije, narod u entitetu RS će progledati i shvatiti ono što je očigledno'', smatra član Predsjedništva BiH Izetbegović. Na pitanje o odnosima u Predsjedništvu BiH istaknuo je da je ovaj saziv Predsjedništva konsenzusom donio skoro sve vanjskopolitičke odluke.

''Jedina vanjskopolitička pitanja na kojima nije bilo konsenzusa i na kojima smo se razilazili su otvorena pitanja sa Srbijom i Hrvatskom, kao i pitanja koja se tiču prošlosti'', naveo je Izetbegović.

Pitanja iz prošlosti, rekao je Izetbegović, ćemo, uvjeren sam, u dogledno vrijeme u velikoj mjeri prevazići, jer teme koje se tiču događaja iz proteklog rata i presuda Haškog tribunala su opteretile 2017. godinu kao nijednu prije nje. ''Naravno, negiranje genocida, postojanje udruženih zločinačkih poduhvata, a naročito veličanje i proglašavanje ratnih zločinaca herojima mora prestati. Jer, ako netko zločince poput Mladića smatra herojima, i ako mlade ljude uči takvom sustavu vrijednosti, onda će se takva "herojstva" kad-tad pokušati ponoviti. Negiranje zločina i veličanje zločinaca će se morati jasnije sankcionirati kaznenim zakonima BiH i entiteta'', smatra Izetbegović.

Po njegovim riječima nastavit će se mimoilaženje po otvorenim pitanjima koja se odnose na Hrvatsku i Srbiju. ''Ja, a uvjeren sam i svaki slijedeći član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, ću braniti interese, prava i dignitet Bosne i Hercegovine bez obzira na reakcije druga dva člana Predsjedništva i reakcije lidera susjednih zemalja.

Moje kolege u Predsjedništvu smatraju da Bosna i Hercegovina treba da "prati" stavove Srbije i Hrvatske vezano za otvorena pitanja i odnose s tim zemljama. Jer, oni smatraju da je ono što je u interesu Srbije ili Hrvatske po automatizmu i u interesu Srba i Hrvata u BiH, a time i u interesu BiH. Ja takvo razmišljanje ne prihvatam. N

ikada neću prihvatiti da Bosna i Hercegovina u svojim vanjskopolitičkim odlukama "prati" stavove Srbije ili Hrvatske ili bilo koje druge države po bilo kojem vanjskopolitičkom pitanju. Bosna i Hercegovina će svoju vanjsku politiku voditi samostalno i isključivo je bazirati na suverenim interesima i pravima Bosne i Hercegovine. Naravno da ćemo pri donošenju odluka uzimati u obzir i stavove drugih pa i susjednih država, kao i Europske unije, prema kojoj imamo obavezu po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju da približavamo vanjskopolitičke stavove'', istaknuo je Izetbegović

Smatra da će se susjedne države morati naučiti da odnose s BiH grade na međusobnom uvažavanju, poštivanju i reciprocitetu. ''Jer, desetljećima koristiti vodne resurse BiH besplatno, zadržavati ogromnu imovinu bh. kompanija 22 godine nakon završetka rata, zatvarati pristup BiH otvorenom moru kršeći prava koja BiH ima prema UN Konvenciji o pravu mora, negirati presude međunarodnog suda ustanovljenog odlukom Vijeća sigurnosti UN-a, primati u audijencije presuđene ratne zločince, očekivati da se vanjska politika BiH kreira u glavnim gradovima susjednih zemalja, daleko je to od istinskog uvažavanja i korektnih odnosa spram BiH'', rekao je, između ostalog, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u intervjuu za Klix.ba.