''Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 2007. godine usvojilo zaključak i službenim aktom zatražilo od Hrvatske da zaustavi gradnju Pelješkog mosta dok se ne riješi otvoreno pitanje vezano za identifikaciju morske granične crte i pristupa Bosne i Hercegovine otvorenom moru, što je pravo koje joj pripada Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora.

To je jedinstven i jasan stav države Bosne i Hercegovine o potencijalnoj izgradnji Pelješkog mosta'', navodi se u priopćenju Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića.  

Ističe se da je Republika Hrvatska službeno više puta o tome obaviještena, uz ostalo i pismom iz 2009. tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojše Radmanovića.

Taj stav je, naglašeno je u priopćenju, potvrdio prošle godine Zastupnički dom Parlamentarne skupštine  Bosne i Hercegovine, tražeći od Vijeća ministara BiH da Republici Hrvatskoj uputi notu i zatraži da se obustave sve aktivnosti na izgradnji mosta dok se ne postigne potpuna obostrana suglasnost. I o tome je Republika Hrvatska obaviještena.  

Podsjećaju da su vlasti Republike Hrvatske također krajem prošle godine dobile pismo Europske komisije u kojem su eksplicitno upozorene da prije početka gradnje Pelješkog mosta moraju riješiti spor s Bosnom i Hercegovinom. 

''Pozvao bih vas i vašu vladu da, u okviru dobrosusjedskih odnosa s BiH, poduzmete sve potrebne radnje kako bi se riješile sve potencijalne postojeće nesuglasice, te da se u međuvremenu suzdržite od bilo kakvih koraka na implementaciji ovog projekta, koji bi mogli pravno i financijski obavezivati Europsku komisiju, ili dovesti do pokretanja sudskog spora s trećim stranama'', navodi se u  pismu Europske komisije.  

Unatoč svim upozorenjima, Republika Hrvatska je potpisivanjem ugovora o izgradnji mosta nastavila s implementacijom spornog projekta, a Bosna i Hercegovina će obavijestiti o tome Europsku komisiju, koja financira izgradnju mosta, te poduzeti druge korake kako bi zaštitila svoje pravo koje joj pripada po Konvenciji UN-a o pravu mora, priopćeno je iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića.