Danas se u SDP-u održavaju stranački izbori, po načelu "jedan član - jedan glas", po kojemu su održan i 2012. godine, no tada je Milanović bio jedini kandidat. Danas mu je protukandidat potpredsjednik SDP-a i župan primorsko-goranski Zlatko Komadina.

Članovi stranke glasovat će na biračkim mjestima u općinskim, gradskim i mjesnim organizacijama između 9 i 18 sati, osim u organizacijama s manje od 30 članova kojima je omogućeno da birališta otvore kasnije, piše Index hr.

Središnja izborna komisija privremene neslužbene rezultate bi trebala objaviti u 21 sat, nakon čega se očekuju izjave Milanovića i Komadine.

Izborna kampanja trajala je od siječnja, pri čemu se teške riječi nisu štedjele. Milanović, svjestan da zna biti prilično oštar, za njih se ispričao na završnom skupu u četvrtak, rekavši SDP-ovcima kako mu je žao ukoliko je bilo teških riječi te da u svemu tome nije bilo zle namjere.

Glavna okosnica njegove kampanje je borba protiv "zločestog" HDZ-a. Više je puta ponavljao kako ne planira odstupiti od liberalnih vrijednosti te kako se planira boriti protiv fašizma i isključivosti.

Komadina je, s druge strane, svoju kampanju gradio na odnosima u stranci, obećavajući uključivanje svih u donošenje odluka, pogotovo kadrovskih - od izbornih lista do ministara i premijera. Također je najavio povratak nekih izbačenih pojedinaca iz stranake, pri čemu je ponajprije mislio na Aleksandru Kolarić i Slavka Linića.