Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH nisu izabrani u skladu sa zakonom i upitao kako netko tko nije legitiman može raspisivati izbore u BiH, prenijela je Srna.

Naglasio je kako to samo govori o BiH, koja je uspješna jedino u tome da stalno akumulira neriješene probleme i onima kojima djeluje da su riješeni pridaje novi predznak neriješenosti.

Kako može biti u redu?

Prema Dodikovim riječima, postavlja se pitanje što sad, kako obaviti izbore na bazi nelegalnog, nekompetentnog i potpuno prituzakonitog povjerenstva, kako će se na njima sudjelovati.

"To je još jedna neriješena stvar na svemu onome što je prtljag BiH ionako loš, koji se vuče i trese niz cestu, praveći zaglušujuću galamu", rekao je Dodik u četvrtak za RTRS.

Navodeći da je osnovna stvar - kako može netko tko nije legitiman raspisati izbore, koji će biti legitimni, Dodik je istaknuo da užasava činjenica da su stranci dali legitimitet.

"Pričao sam s njima prije nekoliko dana i oni kažu da je to u redu. Kako može biti u redu, gdje je tu pravna država, poštovanje zakona, gdje je konsenzus u BiH. Kako je moguće da promijenite Izborno povjerenstvo kada piše da novo povjerenstvo ne možete birati dok ne završite konstituiranje organa po prethodnim izborima. Odjednom ništa ne važi, što dovodi do razmišljanja da je sve namjerno napravljeno da bi se izbori održali i kreirali onako kako nekome odgovara", rekao je Dodik.

Srbi u Mostaru

Kada je riječ o Mostaru, Dodik ističe da ga isključivo zanima srpski narod koji je kroz tamošnje procese bio uvijek skrajnut i gdje su i bošnjačke i hrvatske stranke tražile nekoliko "svojih" Srba da bi pokazali da imaju kvotu.

"Mi tragamo za autentičnim predstavnicima srpskog naroda u Mostaru i, u tom pogledu, ćemo pokušati da sačekamo. Veoma smo zainteresirani za način kako će se završiti izbori tom gradu", rekao je Dodik.

Podsjetio je kako je o tome nešto odlučivao Ustavni sud BiH, koji usprkos svim prigovorima iz Srpske, sada pokušava i na tom planu da sebi pribavi zakonodavnu moć, što je apsurdno.

Komentirajući činjenicu da je zbog Izbornog zakona, kojeg godinama ne mogu riješiti u FBiH, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ignorirao ad hoc grupu koju je formiralo Predsjedništvo BiH, Dodik je rekao da je BiH struktura koja samo generira probleme, a ne rješenja.

Nema smisla bez trećeg

Dodik pita postoji li ta grupa i kako da postoji ako u njoj nisu Hrvati.

"Sama suština BiH, da u njoj odlučuju entiteti i tri konstutivna naroda, izgubljena je i kroz strukturu ad hoc grupe. Meni je bilo važno da se kroz same zaključke Predsjedništva BiH reafirmira mehanizam koordinacije", rekao je Dodik.

Smatra da nema smisla da dva naroda, bez obzira u kom kapacitetu, rade nešto bez trećeg naroda.