Pri kupnji hrane, osobito prije blagdana, nužan je dodatni oprez. Trgovci će ono što žele ili moraju prvo prodati staviti na police, najbliže kupcu i to uvijek u visini očiju. Proizvodi na takvim mjestima prodaju se i do 30 posto višoj cijeni. Jedino je čokolade, kekse, bombone i ostale slastice moguće vidjeti na nižim policama - no i to je s razlogom.

Djeca su niža i gledaju niže. Zato proizvođači plaćaju trgovcima da njihove artikle stave na “privlačna” mjesta, piše 24sata.hr. Na kupnju tjera i veće pakiranje, no u jednom od četiri slučaja veće je bilo i skuplje, pokazuje američka studija. Primjerice, proizvod od 100 g bio je skuplji nego dva pakiranja od 50 g. A promotivne cijene često su samo trikovi koji potiču ljude da kupe ono što im ne treba. Zamke ne prestaju ni kad mislite kako ste gotovi s kupnjom. Energetska pića, “jeftine” čokoladice, bomboni te povoljni upaljači stoje uz blagajnu, za impulzivne kupce koji im ne mogu odoljeti dok čekaju u redu.

Na kraju ćete baciti oko 12 posto kupljenih proizvoda

Kupujete li na akcijama proizvode koji vam nisu potrebni i gomilate ih, na kraju ćete baciti oko 12 % kupljenog.

Gotova hrana 'krade’ novac

Pripremljeno meso, salate te zapakirano voće i povrće možda štede vrijeme, ali su često višestruko skuplji. Zdravije i jeftinije je kupiti obično meso i sam ga marinirati.

Pogledajte najviše i najniže police

U najnižim i najvišim redovima polica često stoje artikli proizvođača koji nisu najpopularniji, ali su često puno jeftiniji od poznatih brendova.

Budite svoj majstor

Umaci za tjesteninu velikih proizvođača posebno su skupi, no uz ekstrakt rajčice, malo češnjaka, papra i gljiva moguće je proći ukusnije i višestruko jeftinije.

Provirite u drugi red

Već je uobičajena praksa da proizvode koji nisu najsvježiji ili kojima je gotovo istekao rok trajanja stavljaju u prvi red polica kako bi kupce naveli da kupe upravo njih.

Pripazite što piše na etiketi

Proizvođači se uvijek trude mijenjati ambalažu proizvoda kako bi izgledala što atraktivnije i povoljnije. No iako je ambalaža veća, to ne znači nužno da sadrži jednako proizvoda.

Više kupujemo ako više vidimo

Što više kupac vidi, više će i kupiti, napominje Marion Nestle, autorica knjige “Što jesti”. Zato trgovine mlijeko, koje svima treba, često smještaju na kraj kako bi kupci na putu do njega prošli kraj mnogih polica.