Sve je manje izbjeglica na graničnom prelazu Horgoš 2, između Srbije i Mađarske, gdje se jučer grupa izbjeglica sukobila sa mađarskom policijom u pokušaju da probije jednu od postavljenih ograda i uđe u tu zemlju, javlja reporter Anadolu Agency (AA) sa mjesta događaja.

Na tom području je sve manje izbjeglica koje napuštaju Horgoš i autobusima odlaze prema Hrvatskoj.

Kako javlja reporter AA, autobusima koje su osigurale srbijanske vlasti izbjeglice prevoze u Bezdan na granici sa Hrvatskom. Do sada je otišlo šest-sedam autobusa sa izbjeglicama koje su morale platiti kartu koja košta 10 eura po osobi.

Iako je sve manje ljudi na tom području, na Horgošu se još uvijek nalazi nekoliko stotina izbjeglica koje se raspituju na koji način mogu stići do Hrvatske.

Kako javlja reporter AA, preostale izbjeglice mađarske i srbijanske vlasti uvjeravaju da krenu prema Hrvatskoj za koju tvrde da je osigurala uvjete za njihov prihvat.

Stanje na tom području jutros je dosta mirnije u odnosu na jučerašnji dan. Brojne humanitarne organizacije dopremaju hranu i vodu koje trenutno ima u dovoljnim količinama.

Mađarska policija jučer je na tom području koristila suzavac i vodene topove, dok su izbjeglice uzvratile kamenjem i plastičnim bocama. Bilo je povrijeđenih osoba, ali broj nije preciziran. Na prijelazu između Srbije i Mađarske jučer je bilo nekoliko tisuća izbjeglica kojima nije bio dozvoljen prolazak na teritorij Mađarske, zbog čega je vladala napeta atmosfera.

Mađarska je zbog priljeva izbjeglica u tu zemlju proglasila izvanredno stanje u dvije općine koje graniče sa Srbijom te zatvorila granične prijelaze. Od ponedjeljak u ponoć u toj zemlji stupio je na snagu novi zakon kojim je za ilegalan prelazak granice zaprijećena kazna od tri do pet godina zatvora.