Izaslanstvo OO HDZ BiH Rama nazočilo je danas obilježavanju 23. obljetnice pokolja hrvatskih civila i zarobljenih pripadnika HVO u Trusini. Podsjećamo navedeni zločin izvršili su pripadnice postrojbe glavnog stožeru Armije BiH Zulfikar.

Nažalost obilježavanje ove obljetnice zasjenile su dvije nedavne presude Suda BiH koje su na nedvosmislen način ukazale na pitanje opravdanosti postojanja ovoga suda, odnosno presuda koje on donosi. Višegodišnja izrečena kazna zatvora pripadniku brigade Rama i sramno niska presuda zamjeniku zapovjednika postrojbe Zulfikar, koja je bila direktno umiješana u zločine u Trusini, kao i u čitav niz drugih zločina na širem jablaničkom i konjičkom području, a posebno u muzeju u Jablanici, daju za pravo onima koji dovode u pitanje opravdanosti postojanja ovakvoga suda koji se, očito, pretvorio u instituciju iskrivljivanja povijesnih istina i kreiranju jedne nove povijesti prema aršinu bošnjačke politike.

S obzirom na činjenicu da se presuda pripadniku brigade Rama Nikoli Mariću temelji na iskazu čitavog niza lažnih svjedoka, o čemu je OO HDZ BiH Rama već ranije iznio dokaze, pozivamo nadležne institucije da još jednom preispitaju cijeli tijek sudskog procesa, posebno iskaze pojedinih svjedoka.

U protivnom djelovanje Suda BiH će se pretvoriti u poznatu uzrečicu „Kadija te tuži kadija ti sudi“. Bez obzira na presude koje dolazile iz Sarajeva OO HDZ BIH Rama će nastaviti obilježavati obljetnice stradavanja Hrvata i promovirati istinu o Domovinskom ratu.

OO HDZ BiH Rama