Dom Naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbio je podržati prijedlog zaključaka o usuglašavanju stavova Bosne i Hercegovine sa stavovima Europske unije o agresiji na Ukrajinu.

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Herceogvine, izaslanici su se izjašnjavali o prijedlogu Denisa Bećirovića (SDP) da se od Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine zatraži potpuno usklađivanje politike, mjera i stavova sa službenim stavovima Europske unije o agresiji na Ukrajinu, prenosi portal Klix.ba.

Od 15 izaslnika, Za usvajanje prijedloga je glasovalo šest, protiv je bilo sedam, dok su dva bila suzdržana.

Usvajanje prijedloga su podržali svi delegati iz kluba Bošnjaka i Zlatko Miletić (DF BiH) iz kluba Hrvata. Iz kluba Hrvata suzdržani su bili Lidija Bradara (HDZ BiH) i Bariša Čolak (HDZ BiH).

Protiv je glasalo sedam izaslanika, svi izaslanici iz reda srpskog naroda te Marina Pendeš (HDZ BiH) i Dragan Čović (HDZ BiH) iz reda hrvatskog naroda. Time je prijedlog usklađivanja politike s politikom Europske unije odbijen.

Naivnost ili nešto drugo?

Prijedlog zaključaka je uključivao i važnost poštivanja europskog sigurnosnog poretka, najoštrije osuđivanje agresije na Ukrajinu i njen suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost te poziv Ruskoj Federaciji da obustavi napad, osuđivanje ruskog priznavanja Donjecka i Luganjska.

Dok stavovi izaslanika iz Republike Srpske (vlasti i oporbe) nisu nimalo iznenađujući, stavovi izaslanika HDZ-a BiH, a posebno predsjednika te stranke Dragana Čovića jesu.

Ostaje za vidjeti koji je razlog za takvo nešto, je li ispoštovana sva potrebna procedura, radi li se o nekoj podvali, za koju se unaprijed znalo da neće proći, ili su u vodećoj hrvatskoj stranci iz sebi znanih razloga odlučili glasovati kako su glasovali.

U svakom slučaju hrvatski zastupnici su i nakon ovog čina u bošnjačkom medijskom i političkom miljeu opet proglašeni “proruskim igračima”. Jesu li (opet) naivno nasjeli, iako se radi o osobama s dugogodišnjim političkim iskustvom, ili su to uradili s jasnim ciljem, ostaje na njima da to u idućim danima objasne.