Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron nisu se suglasili o tome tko će biti novi šef Europske komisije, prenosi Reuters navodeći da su se lideri EU "pogađali" oko imena kandidata za čelne pozicije u Bruxellesu narednih pet godina.  

Sastanak šefova država i vlada 28 zemalja vodio se iza zatvorenih vrata bez pomoćnika ili mobilnih telefona.  

Diplomati navode da je Merkel bila zaprepaštena Macronovim brzim javnim odbijanjem Manfreda Webera, kandidata kojeg Berlin priželjkuje na poziciji predsjednika EK-a.

Macron je, sa druge strane, rekao da su odgovarajući kandidati i danska komesarka Margrethe Vestager, pregovarač za Brexit Michel Barnier i nizozemski socijaldemokrat Frans Timmermans.

Tko je za koga?

Španjolska i Švedska, piše Reuters, podržale su Timmermansa, a Irska i Hrvatska Webera. Luksemburg i Slovenija podršku su dale Vestager.

Lideri istočnih zemalja zahtijevali su da se u raspoređivanju funkcija napravi geografski balans. Poljska i Mađarska se snažno protive Timmermansu koji je kao potpredsjednik EK-a predvodio pravnu istragu protiv te dvije zemlje.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je poslije prve runde konzultacija s EU liderima da budući predsjednik Europske komisije mora da ima podršku kvalificirane većine Europskog vijeća i većinu u Europskom parlamentu.  

On je istaknuo da je prema odredbama europskog Ugovora na Europskom vijeću da predloži, a na Europskom parlamentu da izglasa budućeg predsjednika Europske komisije.  

Tusk je naglasio da se na sumitu uBruxellesu nije razgovaralo o imenima već o procesu izbora kandidata, prenosi Al Jazeera Balkans.   

''To znači da u skladu s europskim Ugovorima ne može biti automatizma. Istovremeno, nitko ne može biti isključen. To što je neko 'vodeći kandidat' nije diskvalifikacija već može samo da poveća njihove šanse'', izjavio je Tusk.

Kriteriji

On je rekao da su razgovarali i o potrebi da se pri izboru vodećih pozicija u EU zadovolje geografski i rodni kriteriji kao i kriteriji političke pripadnosti.

Tusk je ocijenio da je u stvarnom svijetu savršeni balans teško postići i da će što je prije moguće krenuti u konsultacije sa Evropskim parlamentom i zemljama članicama o kandidatima za predsjednike Evropske komisije i Evropskog vijeća, Evropske centralne banke i šefa EU diplomatije.

''Očekujem rezultate o svim mandatima u lipnju'', poručio je Tusk.

Tusk je nakon neformalne večere EU lidera u Bruxellesu ocijenio i da izlaznost na europskim izborima, koja je najviša u posljednjih 25 godina, pokazuje da je EU snažna paneuropska demokratija o kojoj građani vode računa.

''Većina je glasala za efikasniju, jaču i ujedinjenu Europu odbacujući one koji žele da je oslabe. To je snažan znak. Europa je pobjednik ovih izbora'', poručio je Tusk.

On je dodao da je Brexit bio "vakcina” protiv lažnih vijesti i anti EU propagande i da su ljudi izvukli zaključke kada su vidjeli "šta Brexit znači u praksi".