Posljednji rat u središnjoj Bosni s vremenske distance od gotovo 25 godina ostao je upamćen po iznimnoj brutalnosti obračuna Hrvata i Bošnjaka, koji su, od partnera u ratu protiv Srba, postali najžešći protivnici.

Kada "guglate" na engleskom rat u središnjoj Bosni, kao odgovor se dobije više "istina" na Wikipediji, ali i kapitalno važno djelo američkog generala Charlesa Shradera, doktora povijesti, koji je služio u postrojbama američke vojske u Vijetnamu, Njemačkoj i Italiji, predavao je vojnu povijest na prestižnoj vojnoj akademiji "West Point", u Školi Glavnog stožera Vojske SAD-a i u njezinoj Ratnoj školi.

Po njegovu mišljenju, stvari su pojednostavljene i izgledale su posve jasno postavljene.

Središnju Bosnu, koja je po mirovnom Vance-Owenovu planu pripala Hrvatima, branilo je nekoliko tisuća pripadnika HVO-a, a napadalo više desetaka tisuća Armije BiH ujedinjenih iz smjerova Zenice, Sarajeva... piše Večernji list.

Križančevo Selo

Percepcija o ratu u središnjoj Bosni uglavnom se vezuje uz Ahmiće, stravični zločin HVO-a i ubojstva 116 bošnjačkih civila, među kojima je bilo i djece, ali i vojnika.

Za desetke drugih zločina nad Hrvatima, koji, nažalost, čak i brojčano premašuju Ahmiće, od Dusine, Maljina, Križančeva Sela, Buhinih Kuća, još nema ni kazne ni osude...