Muškarac I. Ć. (24) koji je osumnjičen za kaznena djela organiziranje terorističke grupe, protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i terorizam, izručen je BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

“Avaz” iz izvora bliskih Tužilaštvu BiH doznaje da je riječ o Ibri Ćufuroviću iz Velike Kladuše kojeg su snage sirijskog demokratskog fronta zarobile prije dva mjeseca. Njega su zračne snage SAD u petak isporučile Bosni i Hercegovini, nakon čega ga je preuzela SIPA i predala Sudskoj policiji.

Protiv ove osobe je raspisana međunarodna tjeralica prema naredbi Suda BiH i protiv istog je doneseno rješenje o određivanju pritvora i isti je od službenika Sudske policije Suda BiH proveden u Pritvorsku jedinicu Suda BiH, te će protiv njega biti nastavljen kazneni postupak u skladu sa zakonom.

Tužiteljstvo BiH iskazuje daljnju spremnost i posvećenost u provođenju zakona i međunarodnih obaveza u borbi protiv terorizma i zahvaljuje na suradnji svim agencijama za provođenje zakona u BiH, a naročito vladi Sjedinjenih Američkih Država i Veleposlanstvu SAD-a u Sarajevu na iskazanoj podršci i pomoći u realizaciji ovih aktivnosti.

Nakon deportacije oglasio se ministar pravde BiH Josip Grubeša, koji je za Avaz TV kazao da daljnje korake u ovom slučaju poduzima državno pravosuđe.

Ministarstvo pravde BiH je u ovom, kao i u svim predmetima međunarodne pravne pomoći bilo organ veze. Potjernicu je u konkretnom slučaju raspisao Sud BiH kad su se za to ispunile zakonske pretpostavke i osoba je po toj potjernici uhićen i izručena pravosudnim tijelima BiH radi poduzimanja radnji kaznenog progona i provođenja kaznenog postupka. Na pravosuđu BiH je sada da završi predmet i da, ako se dokaze da ima elemenata kaznenog djela za koje Tužilaštvo BiH tereti traženu osobu, odmjeri i izrekne kaznu zatvora, pojasnio je Grubeša.