Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini - Medžlis Islamske zajednice Jajce isključivi je i jedini vlasnik Sultan Sulejmanove džamije u Jajcu, a što jasno i precizno proizlazi iz gruntovnih i katastarskih podataka i evidencija, te je svako dužan da se uzdrži od povrede ovog neotuđivog prava, pa tako i Biskupska konferencija, priopćeno je iz Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH, prenosi MINA.

Kažu da tim vjerskim objektom, koji je ujedno proglašen i nacionalnim spomenikom, bespravno upravlja Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca koja, kako navode, neopravdano i neosnovano odbija njegovu predaju u posjed Islamskoj zajednici i time grubo krši njena osnovna ustavna, zakonska i vjerska prava.

- Postavljamo pitanje Agenciji na osnovu kojeg pravnog akta upravlja ovom imovinom. Upravljanje imovinom može biti samo legitimirano od strane vlasnika. Kao što smo naveli i pokazali Islamska zajednica je vlasnik i nije dala nikakav pravni osnov Agenciji da može upravljati Sultan Sulejmanovom džamijom u Jajcu - istaknuli su u priopćenju te dodali da je Agencija povrijedila njihovo pravo na slobodno upravljanje i posjedovanje imovine, te time krši zakonske propise BiH.

Pozivaju Biskupsku konferenciju BiH i Agenciju da poštuju ustavna, zakonska i vjerska prava Islamske zajednice i da svojim radnjama i medijskim napisima prestanu vršiti pritisak na rad suda.

- Svjesni smo da je ova džamija nacionalni spomenik i tu činjenicu ćemo uvijek uvažavati i poštovati, ali to nije prepreka da se brinemo o svojoj imovini, što je naše pravo, ali i obveza - poručili su, prenosi Fena.

Naglašavaju da nije bila namjera Islamske zajednice da narušava dobre međureligijske odnose, naročito ne u sredini kakva je Jajce, nego, smatraju, to su učinili drugi svojim nepromišljenim i agresivnim izjavama i postupcima.

- Na kraju, nijedan objekt nije vrijedan narušenih međuljudskih odnosa i zato je najbolji izlaz iz čitave situacije da se slučaj prepusti nepristranoj sudskoj proceduri uz poštivanje važećih zakona i propisa kako bi se emocije smirile i pravda zadovoljila - stoji u priopćenju Vakufske direkcije IZ u BiH.

"Prema podacima sa stranice Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH o ovom nacionalnom dobru zapisano je da je u prvoj polovici XV vijeka, kada je Jajce promovirano u prijestolnicu bosanskog kraljevstva, starija romanička crkva iz XII/XIII vijeka adaptirana je u gotičkom stilu. Studeni 1461. godine u ovoj je crkvi po papinskim poslanicima obavljeno krunisanje posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića.
U crkvi su sahranjeni članovi nekih gradskih obitelji srednjevjekovnog Jajca. Za vrijeme otomanske vladavine, 1528. godine crkva je pregrađena u džamiju i nazvana imenom sultana Sulejmana II. Objekt džamije je nekoliko puta gorio u požarima. Najteže je oštećena u požaru 1658. godine, a u posljednjem požaru 1832. godine od zgrade su ostali samo zidovi. Od polovice XIX vijeka objekt nije u upotrebi.
"

Dnevnik.ba