Iz Irana je u Europu prebjegla Kimia Alizadeh, vrhunska atletičarka i jedina iranska ženska dobitnica olimpijske medalje.

"Započet ću s pozdravom i oproštajem", napisala je 21-godišnja Alizadeh u statusu na Instagramu.

"Jedna sam od milijuna potlačenih žena u Iranu, a s našim pravima igraju se već godinama", dodala je.

Alizadeh je 2016. na Olimpijskim igrama u Riju postala prva Iranka koja je osvojila olimpijsku medalju. Osvojila je broncu u kategoriji taekwondoa do 57 kilograma.

"Nisam im bila važna, bila sam oruđe"

"Vodili su me gdje su htjeli. Nosila sam sve što su rekli. Svaku rečenicu koju su mi naredili da kažem, ponavljala sam. Kad god su smatrali prikladnim, iskorištavali su me", napisala je Alizadeh.

"Nisam im bila važna. Nitko od nas im nije bio važan, bili smo oruđe", dodala je.

Prva izvješća o njenom prebjegu pojavila su se u četvrtak pri čemu su neki Iranci sugerirali da je otišla u Nizozemsku. Iz njenog statusa na Instagramu nije jasno u koju je zemlju točno otišla.

"Ne želim sudjelovati u korupcijama i lažima režima"

U petak je Seyed Mohammad Pouladgar, voditelj iranske Taekwondo federacije, izjavio da je Alizadeh uvjeravala svog oca i trenera da ide na put kako bi se odmorila, u sklopu putovanja koje je platila iranska vlada. Odbacio je priopćenja o njenom bijegu kao politički motivirane glasine stranih medija.

No, Alizadeh je o svom prebjegu progovorila u subotu rekavši da "nije htjela sjediti za stolom licemjerja, laži, nepravde i laskanja" te da ne želi sudjelovati u "korupcijama i lažima" režima,prenosi Index.hr

"Mome uznemirenom duhu ne odgovaraju vaše prljave ekonomske veze i politički lobiji. Želim se baviti taekwondoom i imati siguran, sretan i zdrav život", rekla je Alizadeh.