Priča Podravke, tvrtke Marinada i njihovih kooperanata ovih dana dobiva još jednu uspješnu dimenziju. Naime,  kako su nam rekli naši sugovornici, hrvatski gigant će ove godine sa hercegovačkih polja ubrati više od 2000 tona potvrća, što je rekord u odnosu na ranije godine.

Rajčica i paprika iz Hercegovine tako će otići na police trgovina diljem svijeta, a ova godina je pokazatelj kako ni koronavirus niti rekordne vrućine nisu mogli srušiti najveću gospodarsku priču u Hercegovini.

-Zahvaljujući našim prijateljima iz Podravke i savjetima za unaprjeđenje proizvodnje, ove godine smo na poljima u Ljubuškom imali prinos od 110 tona po hektaru, što je nevjerojatno! Naše rajčice su prošle provjere u najvećim laboratorijima u Europskoj uniji i dobili smo vrhunske ocjene. Zadovoljili smo čak i nove standarde EU-a koji praktički zahtjevu da ova proizvodnja bude organska. Ništa od toga ne bi bilo moguće bez naših prijatelja u Podravci i mnogo odličnih ljudi i radnika koji sudjeluju u projektu - ističu naši sugovornici.

Na naše pitanje koliki prinosi se očekuju ove godine, dobili smo odgovor kako će oni biti veći od 2000 tona i očekuje se kako će rasti u godinama pred nama.

-Suša i velike temperature nas nisu učinile štetu jer je na poljima proveden sustav 'kap po kap' i biljke su bile zaštićene. Ovakvi prinosi samo pokazuju da smo na pravom putu i da možemo planirati daljnji rast u godinama pred nama. Želimo jačati suradnju sa Podravkom, želimo naše prirodne kapacitete iskoristiti što je to više moguće i gospodarstvo ove regije učiniti još jačim. S ovakvim projektima otvaramo i niz drugih mogućnosti za razvoj naše Hercegovine - zaključuju naši sugovornici.

Slike rodnih hercegovačkih polja pokazuju kako je uz pomno planiran rad u poljoprivredi moguće ostvariti izuzetne rezultate. Nadamo se kako ćemo i idućih godina svjedočiti istim prizorima.

Pogled.ba