Zahvalni smo Vladi Federacije. Poduzeli su veliki korak i to je velik korak u početku rješavanja naših problema”, rekao je v.d. direktora mostarskog Aluminija Dražen Pandža na press-konferenciji.

Iz mostarskog Aluminija su pozitivno reagirali povodom odluka federalne Vlade da ovoj tvrtki odobri milijun KM te iznošenju najava mjere za spas poduzeća.

Sve mjere koje su navedene možda nisu adekvatne, ali je ovo početak k novom, zdravijem i boljem Aluminiju, rekao je Pandža pred medijima u Mostaru.

Iako je rekao kako nisu službeno dobili navedene mjere nego da su ih pratili na vladinoj konferenciji, Pandža je rekao kako one ipak neće biti dovoljne, navodi Bljesak.info.

Pozdravljamo prijedlog za financijsku konsolidaciju. Pozdravljamo reviziju. Najbitnije je da je Aluminij u središtu pozornosti Vlade. Posebno nas raduje najava da će se osigurati opskrba električne energije po konkurentnim cijenama, rekao je Pandža.

No, Boris Vican, v. d. izvršnog direktora za tehničke poslove i razvitak, rekao je kako im nije jasna Vladina najava o tihom radu ćelija.

Postoji mogućnost da se elektroliza stavi u hibernaciju , ali onda ne proizvodi a troši električnu energiju možda više nego sada. Imali bismo troškove za električnu energiju a nema proizvodnje, rekao je Vican.

Pandža je rekao kako su nakon ovih signala iz Vlade već kontaktirali dobavljače.

Imamo i najavljenu potporu da će stajati sljedećih dana iza nas i vjerujem u obećanu pomoć. Kupujemo još neko dodatno vrijeme, ali nas to dodatno vrijeme skupo košta. Aluminij može stegnuti remen kako bi dobio još 72 dodatna sata dok Vlada ne krene u konkretizaciju ovih mjera, rekao je Pandža, pojasnivši i kako je plaćen račun za struju na račun nedostatka sirovina.

Ovo je opet samo neka premosnica i nadamo se da će Vlada krenuti s implementacijom ovih mjera, rekao je Pandža.

Istaknuo je kako su došli i pozitivni signali iz Republike Hrvatske te da se očekuje i njihova podrška kao suvlasnika.