Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić izjavio je da, ako Sarajevo nastavi s pričom da je ispravno samo ono što oni misle i da neprestano od nekoga traže da se ispričava, da stalno čine jednu stranu odgovornom za rat, BiH ne može imati perspektivu.

"Zadrži li se kod bošnjačkih političara politika "mi imamo pravo da kažemo sve što hoćemo i ono što mi mislimo jedino je ispravno" tu nema komocije i života za sve u BiH, a posebno za nas iz Republike Srpske", rekao je Ivanić u intervjuu za „Politiku".

Na pitanje da li vjeruje u to da će Srpska jednog dana dočekati samostalnost, Ivanić kaže da se to neće dogoditi u narednih 20 ili 30 godina, ali da će to pitanje odrediti unutrašnji politički odnosi.

''Ako se ne vratimo na politiku kompromisa i uvažavanja različitih interesa, bojim se da će ovo prerasti u međusobno iznurivanje koje će potrajati. U tom slučaju definitivni rasplet stanja u BiH će uslijediti u narednih 25 ili 30 godina. Naravno, u nekom drugačijem ambijentu, bez sukoba, jer to međunarodne institucije ne bi dozvolile. Ključ opstanka BiH, dakle, drže Bošnjaci", ističe on.

Prema njegovom mišljenju, međutim, teorija u kojoj Bošnjaci priskrbljuju monopol na istinu sve više gubi podršku i u međunarodnoj zajednici, što oni koji vode srpski narod treba da iskoriste kako bi na tim mjestima dobili podršku koju Sarajevo gubi vlastitom isključivošću.

''Zato sam i nastojao da nekom mirnijom politikom, zbog koje sam bez razloga napadan iz Banja Luke, promijenim sliku da Srbi jedini prave probleme u BiH. Uspio sam pokazati da ima Srba spremnih na kompromis. I sad kad se dogodilo da smo na pitanju popisa prevareni, nitko nema prava da nas kritikuje zbog odgovora koji će uslijediti. Ako je politika BiH politika prevara, i mi znamo takvu vrstu politike. Mi nismo započeli spiralu prevare", rekao je Ivanić.

On je dodao i da se nešto dogodilo nakon predaje aplikacije za članstvo u EU.

"Prekršen je princip dogovaranja koji smo usvojili kao ključno pravilo ponašanja. Kao da se nteko prepao europskog puta BiH. Netko pokušava vratiti retoriku na staru razinu i srpsku politiku u institucijama BiH koja je bila veoma mudra tijekom ovog mandata, proglasiti nacionalističkom. Ako mi koji smo sada u institucijama BiH nismo pokazali korektnost, ne znam tko jeste. Očito da sve to nije slučajno. U pitanju je osjećaj u Sarajevu da bi takvom politikom ponovo mogli dobiti međunarodnu podršku, što je greška, jer se to neće dogoditi'', smatra Ivanić.