Peti pogodak Ivana Rakitića ove sezone bio je dovoljan Kataloncima za novo slavlje.

Nakon što su ih prije tri dana potopili na Santiago Bernabeu s 0:3 u Kupu Kralja, Barcelona je na istom stadionu nanijela još jedan poraz Real Madridu. Ovog puta ipak ne toliko težak, jer su Katalonci slavili s minimalnih 0:1.

No, i u ovoj utakmici je Barcelona dala do znanja najvećem rivalu kako su trenutno daleko bolja momčad od njih te Real na kraju i može biti zadovoljan što još jednom nije doživio debakl na svom stadionu.

Barca je od starta nametnula svoju prepoznatljivu igru i nisu pružali Realu dosta prilika da pokuša nešto iskombinirati. Najbolju priliku za Real imao je i njihov najopasniji igrač na ovom susretu Luka Modrić koji je u 23. minuti šutirao, ali Pique blokira njegov pokušaj.

I onda u 27. minuti Ivan Rakitić dovodi Barcelonu u vodstvo. Sjajno je Hrvat pomoću Sergi Roberta došao u situaciju jedna na jedan s Courtoisom i hladnokrvno ga u maniru vrhunskih golgetera prebacio za 0:1.
 

Do sljedeće velike prilike čekali smo do 39. minute i ponovno je Barcelona bila blizu gola. Suarez je s 10-ak metara pucao u sami kut, ali se Courtois kao mačka bacio i spasio svoj gol.

Do kraja poluvremena zaprijetio je Real još jednom preko Modrića. Hrvatski kapetan je glavom pucao sa sedam metara, ali preko gola.

U drugom poluvremenu Real je imao više dolazi do lopte, ali ništa nisu uspijevali učiniti, pogotovo su loši u napadu bili Benzema i Bale koji su lakoćom gubili lopte. Barca je imala konkretnije prilike, ali Dembele je nekoliko puta prokockao priliku da donese Kataloncima veću prednost.

Kako je vrijeme odmicalo, tako je Barcelona sve više 'skrivala' loptu domaćinima. A, i kada su do posjeda dolazili Madriđani bili su bez rješenja u napadu. Sve se svodilo na mladog Brazilca Viniciusa koji je polako izrastao u najboljeg napadača Kraljevskog kluba. No, Real će biti u teškim problemima ako budu ovisili o 18-godišnjaku. Benzema i Bale koji su trebali nakon odlaska Ronalda nositi 'Kraljeve' očito nisu takva kvaliteta. Velšanin je ponovno bio nevidljiv do 61. minute kada je i Solariju dosadio te ga je izveo iz igre i ubacio također neprimjetnog Asensija. Što se Francuza tiče, on i dalje radi ono što je radio i kada je Ronaldo bio u momčadi. Previše se izvlači i konstantno je van šesnaesterca, te uzalud su Realu silni ubačaji kada nikoga nema pred golom.

U finišu susreta mogli su Coutinho i Messi donijeti Barci i uvjerljiviju pobjedu, ali bolje da je ostalo ovako jer naslov je opravdan - Rakitić riješio El Clasico.

Oba hrvatska veznjaka su odigrali svih 90 minuta za svoje klubove, a ovom pobjedom Barca je pobjegla Realu na velikih 12 bodova. Katalonce jedino Atletico Madrid može ugroziti, ali čini se kako momčad Erneste Valverdea sigurno grabi prema novoj tituli.