Italija je zatražila od Malte da primi brod s više od 200 migranata spašenih nedaleko od libijske obale.

Brod koji pod nizozemskom zastavom plovi za njemačku humanitarnu organizaciju Mission Lifeline traži luku u koju bi pristao, dan nakon što je talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini rekao da bi migrante trebalo odvesti u Nizozemsku.

"Radi sigurnosti posade i spašenih, humano i politički tražimo od Malte da napokon otvori jednu od svojih luka i tada zaplijeni brod i pritvori njegovu posadu", rekao je Salvini u Sieni.

Ministar prometa Danilo Toninelli također je rekao da će Frontex službeno zatražiti od Malte da otvori luke.

Njemačka organizacija Mission Lifeline sa sjedištem u Dresdenu u četvrtak je spasila migrante iz dva gumena čamca u međunarodnim vodama nedaleko od libijske obale iako im je Italija rekla da ih dolazi pokupiti libijska obalna straža, rekao je glasnogovornik organizacije objasnivši da oni u Libiji ne bi bili sigurni.

U međunarodnom pomorstvu vrijedi načelo da se ljude spašene na moru treba odvesti u najbliže "sigurno mjesto", a UN i humanitarne organizacije Libiju ne smatraju sigurnom jer se migranti ondje stavljaju u pritvor na neodređeno vrijeme, izlažu fizičkom zlostavljanju i iznudama te tjeraju na prisilan rad.