Deseci spasioca radili su čitavu noć sa četvrtka na petak pod svjetlima oko hotela srušenog lavinom u središnjem dijelu Italije, ali ionako slabi izgledi da se pronađu preživjeli sad su još manji.

Od četvrtka ujutro dva tijela su pronađena a najmanje jedno lokalizirano na mjestu nesreće u Farindoleu, u Abruzzu.

No, potraga se odvija sporo zbog straha od nanosa snijega koji bi mogli zarobiti eventualne preživjele, iako nije otkriven nikakav znak života, piše Hina.

Po procjenama, između 25 i 30 osoba - gostiju, zaposlenika i možda nekoliko posjetitelja hotela Rigopiano, još se smatra nestalima, među kojima nekoliko djece.

Tijela žrtava prevezena su u mrtvačnicu bolnice u Pescari, na obali, gdje je tužiteljstvo otvorilo istragu zbog ubojstva iz nehata.

Po talijanskim medijima, prvo treba vidjeti zašto su brojni gosti, koji su se željeli vratiti kućama u srijedu nakon niza jakih potresa kasno ujutro, čekali uzalud da ralica dođe očistiti cestu.

Talijanska služba civilne zaštite potvrdila je da se hotel Rigopiano našao na izravnom putu dva metra visoke lavine u srijedu kasno navečer.

Spasilačke službe imaju velikih problema u dopremi mehanizacije na područje nesreće jer je snijeg na planinskom lancu Gran Sasso visok na nekim mjestima i do pet metara.

Hotel Rigopiano popularno je zimsko odredište s 4 zvjezdice i 43 sobe. Lavina je uzrokovala urušavanje četverokatnog hotela koj se nalazi na 1.200 metara nadmorske visine i pomaknula ga za 10 metara, pišu talijanski mediji. Snimke iz zraka pokazuju da samo krov i zadnji kat vire iz debelog sloja snijega.

Lavina se pokrenula nakon četiri uzastopna potresa u središnjem dijelu Italije u srijedu. Odmah je izdano upozorenje na lavine za cijelo područje kojom dominira veličanstveni, 2.912 metara visoki Gran Sasso.

Područje je prepuno malih hotela i skijališta, naročito popularnih među Rimljanima i stanovnicima urbanih središta na istočnoj talijanskoj obali.

Hotel Rigopiano udaljen je 90 kilometra od epicentra potresa u Monterealeu, seocetu blizu Amatricea, naselja uništenom u razornom potresu u kolovozu prošle godine. (Bljesak.info)