Italija je pozvala Europsku uniju da pomogne u prihvaćanju afričkih migranata i navela mogućnost zatvaranja svojih luka za humanitarne spasilačke brodove kako bi učinila pritisak na svoje partnere u EU, rekao je izvor upoznat s tim pitanjem.

Talijanski veleposlanik pri EU-u Maurizio Massari sastao se s povjerenikom EU-a za migracije Dimitrisom Avramopoulosom i rekao mu da je situacija s kojom su suočeni "ozbiljna i Europa ne može okrenuti leđa", kazao je izvor u talijanskoj vladi.

"Razmatrala se ideja da se blokira vraćanje humanitarnih brodova koji plove pod stranim zastavama u talijanske luke", rekao je drugi izvor u talijanskoj vladi za Reuters.

"To bi moglo prisiliti partnere u EU-u da ih prihvate jer mnoge od dobrotvornih organizacija koje koriste spasilačke brodove imaju sjedišta u drugim zemljama EU-a, uključujući Maltu i Njemačku", istaknuo je izvor.

"Italija je došla do točke zasićenja", rekao je.

U Italiju je ušlo više od pola milijuna migranata morskim putem od 2014., a rekordna 181 000 došla je prošle godine. Ove su godine dolasci porasli za 75 000, što je rast od oko 14 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.