Najmanje šest osoba poginulo je u lavini u Dolomitima, priopćio je danas popodne spasilački centar regije Veneto. Još osam osoba je povrijeđeno nakon što se glečer srušio na planinu Marmoladu na sjeveru Italije, a pet helikoptera i nekoliko spasilačkih timova s psima tragaju za drugim ljudima pod snijegom.

Do klizišta je došlo na alpskom vrhu zvanom Marmolada, koji je visok nešto više od 3300 metara. „Nažalost, pet osoba je pronađeno mrtvo“, rekla je glasnogovornica hitne pomoći Kanova novinskoj agenciji AFP, dodajući da broj povrijeđenih „za sada nije konačan“.

Povrijeđeni planinari, uključujući jednu osobu koja je u kritičnom stanju, prebačeni su u nekoliko bolnica u okolini, priopćili su spasioci. Lokalna hitna služba je u tvitu napisala da se sumnja da je u grupi na mjestu urušavanja bilo 15 planinara.

Na društvenim mrežama osvanuo je stravičan snimak klizišta. Kako navode lokalne vlasti, do odrona komada glečera najvjerojatnije je došlo zbog neuobičajeno visokih temperatura na ovom području. Naime, temperature su ovih dana više od 10 stupnjeva Celzijusa, što je previše za to područje.