Projekt spašavanja djece od talijanske mafije njihovim uklanjanjem iz mafijaških obitelji proširuje se na skupine organiziranog kriminala na Siciliji i u Napulju, objavilo je ministarstvo pravosuđa. Shema ima za cilj spriječiti rizičnu djecu da slijede svoje roditelje u zločinački život, prekidajući krug u kojem se moć prenosi na generacije kroz krvne veze i obiteljsku odanost.

"Ovo je povijesni trenutak u borbi protiv mafije", kazao je ministar pravosuđa Carlo Nordio predstavljajući protokol koji je potpisalo pet ministara i Talijanska biskupska konferencija. Projekt "Liberi di Scegliere" kreirao je 2012. sudac za maloljetnike Roberto Di Bella u regiji Kalabrija, gdje se nalazi najmoćnija talijanska kriminalna organizacija, 'Ndrangheta.

Projekt će se sada na druga dva glavna uporišta organiziranog kriminala u zemlji: Siciliju, dom Cosa Nostre, i regiju Kampanija, dom Camorre. "Postoje djeca koju uče pucati s osam godina. Ima djece koja dilaju crack s osam godina", kazala je Chiara Colosimo, šefica Komisije za borbu protiv mafije talijanskog parlamenta.

150 djece smješteno u udomiteljske obitelji ili na tajne lokacije

Di Bella tvrdi kako je vidio slučajeve djece koja su bila prisiljena ubiti svoje majke kako bi obranili čast obitelji, ali se također bavio djecom "koja još uvijek imaju svjetlo u očima, koja se nadaju drugačijem životu".

Otkako je program započeo, oko 150 djece smješteno je u udomiteljske obitelji ili u zajednice na tajnim lokacijama diljem zemlje, gdje se uče o životu izvan klanova. Di Bella je naveo da je 30 majki odlučilo slijediti svoju djecu, a sedam od njih postale su državni svjedoci.

"Važni šefovi mafije također su postali suradnici države kako bi zaštitili svoju djecu, uključujući i jednog koji je rekao da to radi za svoje unuke", dodao je. Di Bella sada radi kao sudac u Cataniji i dobiva pisma zatvorenih mafijaša u kojima mu zahvaljuju što je pomogao u spašavanju njihove djece.

Ministrica: Uloga žene je prekinuti lanac

Jedno pismo, u koje je AFP imao uvid, napisao je mafijaški boss koji je odlučio postati državni svjedok. "Prisjetio sam se vremena kad sam bio dječak, tada sam u mislima vidio svog sina... i znao sam da sam učinio pravu stvar", pisao je mafijaški boss.

Ministrica obitelji Eugenia Roccella smatra da i žene igraju važnu ulogu. Moderna popularna kultura i mediji često su žene mafijaša prikazivali kao osobe koje posjeduju moć iza scene, izdaju naredbe dok su im muževi iza rešetaka, piše Guardian.

"Ali to je fikcija. Nemoguće je da postoje oblici emancipacije žena u ovoj kulturi, koja ih naprotiv uništava. Uloga žene je prekinuti lanac kulturnog prijenosa... kroz neposluh, posebno uklanjanjem sebe i svoje djece od mafije", zaključila je Roccella.