Američki šef diolomacije Antony Blinken rekao je u ponedjeljak da je ukrajinska protuofenziva protiv ruske vojske još uvijek na samom početku, ali da su ukrajinske snage postigle "značajan napredak".

Blinken, koji je u Meksiku na gospodarskim razgovorima, upitan je za svoju procjenu stanja u Ukrajini.

Ukrajinske snage zauzele su desetke mjesta u posljednjih nekoliko dana, nakon što je Moskva u subotu napustila svoju glavnu utvrdu u sjeveroistočnoj Ukrajini, što je bio njezin najteži poraz od prvih dana agresije na Ukrajinu, prenosi Index.hr.

Metodično isplanirano

"Ono što su učinili vrlo je metodično isplanirano i naravno ima značajnu potporu Sjedinjenih Država i mnogih drugih zemalja u smislu osiguravanja da Ukrajina u svojim rukama ima što joj je potrebno za vođenje te protuofenzive", rekao je Blinken tijekom konferencije za novinare u Ciudad de Mexicu.

Blinken je rekao da će se sukob u Ukrajini vjerojatno nastaviti neko vrijeme budući da Rusija još uvijek ima vrlo značajne snage i oružje u Ukrajini koje još uvijek koristi "neselektivno" protiv civila i civilne infrastrukture.

"Rusija je počinila ovu agresiju. Mislim da je, s obzirom na cijenu koju plaća, može i treba zaustaviti", rekao je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je u ponedjeljak navečer Zapad da ubrza isporuke sustava oružja dok ukrajinske snage pokušavaju konsolidirati kontrolu nad velikim dijelom sjeveroistočnog teritorija iz kojeg su izgurane ruske snage.

Visoki američki vojni dužnosnik rekao je da je Rusija velikim dijelom prepustila teritorij u blizini Harkiva na sjeveroistoku i povukla mnoge svoje snage natrag preko granice.

Washington i njegovi saveznici opskrbili su Ukrajinu milijardama dolara vrijednim oružjem za koje Kijev kaže da je pomoglo u borbi protiv ruskih snaga.

Zelenskij poziva na jačanje suradnje Ukrajine i Zapada

U video obraćanju u ponedjeljak navečer, Zelenskij je rekao da Ukrajina i Zapad moraju "ojačati suradnju kako bi porazili ruski teror".

Washington je prošlog tjedna objavio svoj najnoviji program naoružanja za Ukrajinu, uključujući streljivo za proturaketne sustave HIMARS, a prethodno je poslao Ukrajini NASAMS raketne sustave zemlja-zrak, koji mogu oboriti zrakoplove.

Zelenskij je rekao da je Ukrajina vratila kontrolu nad otprilike 6000 četvornih kilometara teritorija, djelić ukupne kopnene površine Ukrajine od oko 600.000 četvornih kilometara.

Rusija je okupirala oko petine Ukrajine otkako su njezine snage izvršile invaziju 24. veljače.

Predsjednik Vladimir Putin i njegovi visoki dužnosnici uglavnom su prešutjeli najgori poraz ruskih snaga od travnja, kada je osujećen njihov napad na predgrađa Kijeva.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u ponedjeljak je izbjegao odgovoriti na pitanje novinara ima li Putin još uvijek povjerenja u vojno vodstvo.

"Specijalna vojna operacija se nastavlja. I nastavit će se sve dok se ne postignu prvotno postavljeni ciljevi", rekao je Peskov.

Putin kaže da "ekonomski rat protiv Rusije nije uspio"

Ukrajinske obavještajne službe prenijele su da je Vladimir Putin smijenio generala koji je predvodio ruske snage u Donbasu nakon što su ukrajinske snage ponovno zauzele dijelove teritorija u protuofenzivi na istoku.

General-pukovnik Roman Berdnikov, koji je tek 26. kolovoza došao na mjesto zapovjednika ruske Zapadne skupine zamijenjen je general-pukovnikom Aleksandrom Lapinom, prema ukrajinskoj vojnoj obavještajnoj službi i to je druga smjena na toj dužnosti od početka ruske agresije.

Putin je prikazan na državnoj televiziji ponedjeljak kako predsjedava sastankom o gospodarstvu na kojem je rekao da se Rusija dobro drži suočena sa zapadnim sankcijama.

"Taktika ekonomskog munjevitog rata, juriš na koji su računali, nije upalio", rekao je.

Britansko ministarstvo obrane priopćilo je da se Moskva muči s dovođenjem rezervnih snaga na jug, gdje Ukrajina pokušava izolirati tisuće ruskih vojnika na zapadnoj obali rijeke Dnjepar, prisiljavajući većinu ruskih snaga da se usredotoče na "hitne obrambene akcije".

Ukrajinsko južno zapovjedništvo priopćilo je da su njegove snage vratile kontrolu nad 500 četvornih kilometara teritorija na jugu.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič rekao je da ukrajinske snage napreduju u Donecku i prešle rijeku Siverskji Donec i pred njima je borba za  ključne gradove koje su ruske snage osvojile nakon tjedana teških borbi u lipnju i srpnju.

ISW: Ovo je potpuni poraz Rusa, ostavljaju mnogo opreme za sobom. Američki dužnosnik: Mnogi bježe preko granice

Govoreći za BBC u ponedjeljak navečer, Mason Clark iz američkog think tanka Instituta za proučavanje rata (ISW) rekao je da je ovo "potpuni poraz ruskih trupa, koje su bile prisiljene ostaviti mnogo opreme za sobom".

BBC-jev dopisnik James Waterhouse rekao je pak da je ovo bilo najznačajnije rusko vojno povlačenje od njihove neuspjeha u blizini glavnog grada Kijeva krajem ožujka.

Sjedinjene Države procjenjuju da je Rusija u velikoj mjeri prepustila svoje dobitke u blizini Harkiva i da su mnogi ruski vojnici koji se povlače izašli iz Ukrajine, prelazeći preko granice natrag u Rusiju, rekao je visoki američki vojni dužnosnik, prenosi Reuters.