Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u prisustvu tužitelja i istražitelja Tužiteljstva BiH, boravili su prije dva dana u prostorijama kompanije „Srebrena malina“u Srebrenici, koja je u vlasništvu Fikreta Hodžića, jednog od aktera afere „Respiratori“, saznaje Avaz.

Sporni respiratori

Tužitelji Tužiteljstva BiH i SIPA-e u prostorijama ove kompanije boravili su zbog istrage koja se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine za BiH, a u kojoj su, osim Hodžića, osumnjičeni i premijer FBiH Fadil Novalić te direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.

No, boravak tužitelja u Srebrenici epilog je ustvari financijske istrage Tužiteljstva o svim tokovima novca osumnjičenih u vrijeme nabavke spornih respiratora. Zadržali su se nekoliko sati. Kako je za Avaz neslužbeno potvrđeno iz SIPA-e i Tužiteljstva, istražitelje je zanimalo u koju svrhu je osumnjičeni Hodžić podigao s računa Privredne banke u Sarajevu 100.000 KM nekoliko dana nakon što mu je uplaćeno 10,5 milijuna KM za kupovinu respiratora.

Saznaju da SIPA iz ove firme nije izuzela nikakve dokumente, a da je isključivo tražila na uvid sve priznanice koje se odnose na tokove novca, jer je Hodžić tužiteljima tijekom iskaza u SIPA-i rekao da je 100.000 KM podigao kako bi platio otkup poljoprivrednih proizvoda.

Ugovorena provizija

U svom iskazu je ponovio da je utrošio 10 posto podignutog novca, što je SIPA-i navodno i predočila njegova obrana u više navrata. Ovu tezu je obrana iznosila i na ročištu u Sudu BiH, tijekom prijedloga za pritvor, a to je da je, po ugovorenoj proviziji, Hodžić mogao raspolagati novcem koji mu je pripao.

No, Tužiteljstvo sumnja da je taj novac namijenjen za otkup maline, zbog čega sve i istražuje. Koliko je sredstava blokirano Tužiteljstvo je utvrdilo da je Hodžić od 3. travnja do 8. svibnja platio dospjele obveze u iznosu od 9.424.036 KM, od čega je 16. travnja 7,6 milijuna KM uplaćeno na račun firme iz Šangaja za 100 respiratora.

No, nedugo zatim Sud BiH mu je blokirao 1.096.520 KM. Od toga iznosa za plaćanje PDV-a odobreno mu je 450.000 KM