Sudac istrage karlovačkog Županijskog suda u petak je odredio jednomjesečni zatvor Kristini Ferko (27) osumnjičenoj da je 41-godišnjeg muškarca pokušala ubiti trovanjem.

Jednomjesečni istražni zatvor određen joj je zbog opasnosti da bi na slobodi mogla utjecati na svjedoke, uništiti tragove i dokaze te zbog osobito teških okolnosti djela, koje je sudac istrage opisao riječima da je na bezobziran način pokušala usmrtiti mladog čovjeka.

Zatvaranje osumnjičene predložio je županijski tužitelj Željko Brkljačić. Na pitanje o kojim je osobito teškim okolnostima riječ kazao je da je "ovo još faza izvida kada je tajnost postupka zajamčena", zbog čega ne može reći ništa više o okolnostima događaja i međusobnoj vezi osumnjičenice i žrtve trovanja.

Sudac istrage Ivan Perković, pak, kaže da je udovoljio prijedlogu ŽDO-a za istražni zatvor osumnjičenice, a da se 27-godišnjakinja koristila pravom šutnje i nije se očitovala na prijedlog o pritvaranju.

"Prije svega utvrđeno je da postoji osnovanost sumnje da je osumnjičenica postupila na opisani način, a drugo, da bi na slobodi mogla utjecati na svjedoke, pa i na samog oštećenog ukoliko se oporavi", rekao je Perković i pri tom naglasio da se radi o kaznenom djelu za koje je predviđena kazna dugotrajnog zatvora, prenosi Hina.

Ukoliko bi osumnjičenica ostala na slobodi moglo bi doći do ometanja postupka jer oboje potječu iz male sredine, a u kojoj bi moglo doći do uznemirenosti javnosti na način, kako kaže Perković, "da bi javnost mogla reći da nije u redu da je na slobodi osoba koja je na takav bezobziran način pokušala usmrtiti mladog čovjeka“.

Perković je također rekao da se radi o teškim okolnostima djela "koje se očituju u činjenici da je postojao plan trovanja, za kojega oštećenik nije znao, te mu je pružena tekućina u kojoj je bio otrovan sastojak, a to je čisti atak na život oštećenika“, prenosi Hina.

Prema kaznenoj prijavi Ferko je 22. siječnja 2020. na širem području Ozlja nepoznatim sredstvom koje u sebi sadrži etilen-glikol otrovala 41-godišnjaka, a uslijed čega je on zbog teškog zdravstvenog stanja 23. siječnja 2020. liječnički zbrinut u zdravstvenoj ustanovi.

Sestra osumnjičenice Marija Ferko iz Vrškovca zamolila je fotoreportere okupljene pred zgradom suda da zamagle na fotografiji lice njene sestre "jer da će joj ovo jako naškoditi“, a da vjeruje da "Kristina to nije učinila".

"On je iz Vivodine, svi se mi tu međusobno znamo i sigurna sam da s njim nije bila u vezi, niti smo rodbina, niti susjedi, niti je radila s njim, tako da meni nije poznato kako bi uopće bilo moguće da mu takvo nešto učini“, rekla je Marija Ferko Hini.

Glasnogovornica karlovačke policije Andreja Lenard kazala je da se otrovani muškarac još uvijek liječi od posljedica trovanja i to u jednoj od zagrebačkih bolnica.

U stručnoj je literaturi opisano da je etilen-glikol između ostalog i antifriz te da je to relativno često sredstvo trovanja, kako slučajnog, zbog slatkastog okusa i mirisa, tako i namjernog, posebno kod suicida.