Istraživanje provedeno na drevnom papirusu, kojeg je 2012. profesor Karen King sa Sveučilišta Harvard s još nekim dokumentima dobio u anonimnoj pošiljci pokazuje da je korištena tinta drugačija od one na Evanđelju po Ivanu, koje se pokazalo lažnjakom.

Od tada se pokušava utvrditi autentičnost dokumenta nazvanog 'Evanđelje o Isusovoj ženi' koji, ukoliko se ispostavi da je autentičan, dokazuje da je Isus bio u braku. Pisan koptskim pismom, na djelu papirusa piše: 'Isus im je kazao, moja žena... i ona će moći biti moj učenik', prenosi Daily Mail.

Otkriven tekst podigao je veliku prašinu, a mnogima je, ikako nije bilo dokazano kako se radi o pravom zapisu, bio dokaz da je Isus bio u braku, oženjen bez obzira na celibat, a pravo bi ta činjenica mogla naštetiti velilkom broju učenja Crkve.

Od trenutka otkrivanja povjesničari i vođe religija pokušali su oboje, dokazati i deskreditirati kredibilitet ovog povjesnog artefakta.

Najnovija studija koja se bavila proučavanjem autentičnosti ugljena, tvari koja je sastavni dio tinte, na pronađenom papirusu mogla bi potkopati tvrdnje o krivotvorini i lažnjaku.

Istraživanje tinte pokazalo je da je tekst ispisan između četvrtog i osmog stoljeća nove ere, te potvrdilo njegovu autentičnost. No to nije bilo dovoljno.

Istraživači, znanstvenici i povjesničari sa Sveučilišta u Columbiji provode istraživanja na samoj tinti kako bi otkrili točno vrijeme nastanka ovog pisma. O svojim istraživanjima govore jako malo, ne žele s neprovjerenim informacijama izlaziti u javnost.

No prema neslužbenim informacijama, dosadašnje istraživanje otkrilo je da je 'Evanđelje o Isusovoj ženi' ispisan drugačijom tintom od Evanđenja koje je navodno ostavio Ivan, a koja su se detaljnijom analizom pokazala lažnjacima i krivotvorinama. Upravo to pokazuje dozu ozbiljnosti s kojom se pristupa otkrivanju autora i dobu nastanka ovog teksta.

James Yardley, viši suradnik na istraživanju kazao je kako za sada postoje indicije da je 'Evanđelje o Isusovoj ženi' napisao nepoznati autor, netko za koga još uvijek nismo čuli, a dob papira i tinte mogla bi se slagati s vremenom nastanka.