Područje u blizini poljske granice potpuno očišćeno, nakon što su migranti prešli u zatvoreni prostor u pograničnoj regiji

Migranti na granici Poljske i Bjelorusije u četvrtak su napustili kampove i preselili se u zatvoreni prostor koji je pripremila bjeloruska vlada u okviru pogranične regije, javlja Anadolu Agency (AA).

Migranti koji su željeli ući u Europsku uniju spakirali su svoje stvari u šumovitom području i kampovima koje su poslijepodne postavili na graničnom prelazu duž granice u bjeloruskoj oblasti Grodno.

Improvizirani kamp su napustile obitelji s djecom, migranti, uglavnom iz Iraka, Sirije, Afganistana, Irana i drugih azijskih i afričkih zemalja.

Nekoliko preostalih osoba večeras je napustilo kamp, te je područje u blizini poljske granice potpuno očišćeno.

Državni granični savez Bjelorusije priopćio je da, pošto više nikoga u kampu na graničnom prelazu, novinari ne mogu raditi na ovom području, već da mogu nastaviti rad u logističkom centru u kojem su smješteni migranti.

Prema instrukciji bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, migrantima koji su smješteni u zatvorenom prostoru logističkog centra u pograničnoj regiji Bruzgi podijeljena je pomoć za osnovne potrebe poput vode i sredstava za higijenu, te medicinska pomoć.

Nakon 10 dana provedenih u šatorima po hladnom vremenu, grupe migranata brzo su otišle u zatvoreni prostor. U tom prostoru mnogi su spavali i odmarali, a djeca su se igrala, zaštićena od hladnoće, dok su se majke brinule o svojim bebama

Od kolovoza, zemlje Europske unije koje graniče s Bjelorusijom - Litvanija, Latvija i Poljska, registrirale su dramatično povećanje broja neregularnih prijelaza granice.

Više od 8.000 ljudi pokušalo je ući u blok preko granice Bjelorusije i EU-a do sada ove godine, što je znatno više u odnosu na samo 150 prošle godine.

Iz Europske unije tvrde da Bjelorusija dolazi do potencijalnih putnika preko naizgled službenih kanala, uključujući diplomatske misije i turističke agencije, i poziva ih u Bjelorusiju nudeći im vize. Zatim ih navodno vode do granice EU-a.

Od prošlog tjedna najmanje 2.000 osoba, među kojima su žene i djeca, nalazilo se u bjelorusko-poljskom graničnom području u teškim uvjetima.