Australski istraživači otkrili su golema podvodna jezera ispod najvećeg glečera na Antarktici. Otkrili su ih nakon postavljanja malog eksploziva na dubinu dva metra ispod površine. Glaciolog Ben Galton-Fenzi iz Australian Antarctic Division kaže kako je to istraživanje bilo važno zbog toga što bi moglo pomoći znanstvenicima da predvide kako bi otapanje ledenjaka na Antarktici moglo promijeniti svjetske oceane, prenosi Express.hr.

Glečer Totten je dug 120 kilometara i širok 30 kilometara, sa oko dva kilometra debljine. Njegovo otapanje ima potencijal da morsku razinu podigne za oko sedam metara, piše The Guardian. "Eksplozija je za nas zapravo bila izvor zvuka, i pomoću nje smo čuli kako zvukovi odzvanjanju u ledu. Stavili smo mikrofone duž površine glečera kako bi čuli taj zvuk koji odzvanja i dobili dojam o tome što leži ispod leda", objašnjava.

Dodaje i kako brzina kojom ledenjaci putuju ovisi zapravo o tome preko čega putuju. "Ako je neko stjenovito tlo ispod glečera, kretat će se sporije, no ako je ispod njega voda, bit će puno brži", objašnjava. Najavio je kako je njihov sljedeći korak izbušiti rupu kako bi mogli uzeti uzorak iz tog jezera, no pitanje je kako će to napraviti s obzirom da im nije osigurano financiranje za buduća istraživanja.

"To je najveći problem koji nas očekuje tijekom sljedećih desetljeća, i onaj na kojeg ćemo trebati dobiti odgovor. Nisam samo jedan znanstvenik koji žica lovu...Imam djecu, od šest i osam godina, i klimatske promjene prijetnja su njima", ističe. Znanstvenici bazirani u istraživačkoj postaji Casey bili su među 550 članova ekspedicije koji su putovali s australskim Antarktičkim programom tijekom ljeta, radeći na više od 56 projekata.