Švedska reprezentacija izbacila je Italiju (1:0, 0:0) i plasirala se na Svjetsko prvenstvo! Time je Švedska pomogla i Hrvatskoj jer ispadanjem Talijana, hrvatska reprezentacija će na ždrijebu skupina Svjetskog prvenstva biti svrstana u drugi pot pa će u prvoj fazi izbjeći neke od težih suparnika.

Hrvatskoj je za skok iz trećeg u drugi pot bilo potrebno slavlje Švedske protiv Italije ili plasman Novog Zelanda na SP preko Perua, nakon 0:0 iz prve utakmice dokvalifikacija.

Ulaskom u uglednije društvo Hrvatska je izbjegla protivnike poput Španjolske, Engleske, Kolumbije, Meksika, Urugvaja i Švicarske koji će na ždrijebu također biti u drugom potu.
 
Od Svjetskog prvenstva 2018. vrijede nova pravila na ždrijebu pa se tako reprezentacije u potove dijele prema FIFA-inoj ljestvici, a ne kao ranije prema ljestvici i kontinentalnim federacijama. Ipak, u istoj skupini SP-a ne mogu biti zemlje članice iste kontinentalne federacije, no to ne vrijedi za europske reprezentacije koje se mogu susresti i u skupini.

Jakosne skupine u ždrijebu za SP (trenutno stanje):

1. pot: Rusija, Njemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska, Francuska

2. pot: Španjolska, Engleska, Kolumbija, Meksiko, Urugvaj, Peru?, Švicarska, Hrvatska

3. pot: Švedska, Danska (pot 2 ili 3) ili Irska, Island, Kostarika, Tunis, Egipat, Iran, Senegal

4. pot: Srbija, Nigerija, Japan, Panama, Maroko, Južna Koreja, Saudijska Arabija, Australija ili Honduras, Novi Zeland?