Islandski jugozapadni poluotok možda čekaju desetljeća vulkanske nestabilnosti, upozorava Islandski meteorološki ured (IMO). "Nakon 800 godina stanke, 2021. su ponovno počele erupcije na poluotoku Reykjanes, što bi moglo predstavljati novi eruptivni ciklus", rekao je Matthew Roberts iz IMO-a.

"Očekujemo vulkanske erupcije duž cijelog poluotoka, ne samo na istom mjestu. Ta bi nestabilnost mogla trajati desetljećima", dodao je. Robertsa i njegove kolege je prošlog petka iznenadila spoznaja o snažnom protoku magme kroz zemlju. Magma se probila ispod Grindavika kao podzemni teretni vlak, navodi Roberts.  

Vlasti su odmah izdale naredbu za evakuaciju, a ubrzo je došlo do potresa, pojave rupa na cestama i oštećenja na kućama. "Grad će i dalje tonuti, štete će biti još veće", kaže Roberts, a prenosi BBC.

"Priroda uvijek pobjeđuje ako erupcija traje dovoljno dugo"

Zapadni dio Grindavika je od prošlog petka potonuo za više od jednog metra i nastavlja tonuti brzinom od oko 4 cm dnevno. Ako dođe do erupcije, mogle bi se pojaviti značajne štete na lokalnoj infrastrukturi i ispuštanja otrovnih para.

Islanđani su naviknuti na vulkansku aktivnost jer žive iznad Srednjeatlantskog grebena. Euroazijska i Sjevernoamerička ploča odmiču se jedna od druge, nekoliko centimetara svake godine. No do ovakve situacije, odnosno evakuacije cijelog mjesta, nije došlo zadnjih 50 godina.

Stručnjaci procjenjuju da se magma na području poluotoka Reykjanes nalazi oko 800 metara ispod površine. Stanovnici će možda morati čekati tjednima prije nego što bude sigurno za povratak kućama.

"Ne očekujemo eksplozivnu erupciju, iako to nije nužno dobra stvar. Erupcija niskog intenziteta mogla bi značiti da će se lava tjednima i tjednima izlijevati iz niza pukotina. Island se na razne načine bori protiv dolaska lave, ali priroda uvijek pobjeđuje ako erupcija traje dovoljno dugo", navodi Roberts.