Iceland Magazine javlja da su ovog mjeseca na Vrhovnom sudu Islanda i okružnom sudu u Reykjaviku izrečene zatvorske kazne trojici menadžera iz banke Landsbankinn i dvojici iz banke Kaupþing, kao i jednom investitoru.

Magazin navodi da je s posljednjim presudama zbog svoje uloge u financijskoj krizi i kolapsu bankarskog sektora osuđeno 26 bankara ili investitora na ukupno 76 godina zatvora.

Alternativni američki mediji podjednako hvale izvješće i Island, ističući da u Americi nije podignuta niti jedna optužnica protiv bankara zbog financijskih malverzacija koje su svijet odvele u veliku recesiju.

"Mi smo bili dovoljno mudri da ne pratimo tradicionalnu i prevladavajuću ortodoksiju zapadnog financijskog svijeta u posljednjih 30 godina. Mi smo uveli kontrolu valuta, mi smo bankama dopustili da propadnu, mi smo pružili podršku ljudima i nismo uveli mjere štednje kakve vidite u ostatku Europe", rekao je svojedobno islandski predsjednik Olafur Ragnar Grimmson u odgovoru na pitanje kako se Island oporavio od krize, prenosi Index.