Geotermalna energija nije toliko raširena i popularna kao energija vjetra ili sunca, a radi se o tome da toplinske pumpe koriste toplinu zemlje kako bi se proizvodila električna energija. Naravno, cilj je doći do što toplijih stijena, ili do vrućine rastaljenih stijena - odnosno magme, pišu 24sata.hr.

Upravo to je ono na čemu rade u IDDP-u (Iceland Deep Drilling Project). Oni su 2009. slučajno došli do rezervoara magme na dubini od dva kilometra dok su radili klasičnu geotermalnu bušotinu. Nastavili su eksperimentirati kako bi vidjeli koliko energije mogu dobiti i kad su ga napunili vodom dobili su najsnažniji geotermalni izvor ikad, a generirao je oko 30 MW energije.

Sada žele to ponoviti, ali namjerno i u puno većoj mjeri. S bušenjem rupe duboke 5 kilometara počeli su na jugozapadu Islanda još u kolovozu. Cilj im je napraviti najtopliju rupu. Magma koja vulkanskom aktivnošću dolazi u more ovdje zagrijava vodu na temperature od 400 do 1000 Celzija.

Ljudi su već bušili na ovakvim dubinama, ali nikad u tekući sustav poput magme. Zbog iznimno visokog tlaka na toj dubini, zagrijana voda se pretvara u superkritičnu paru, koja nije tekućina ni plin i ima puno više energije. Uspije li IDDP doći do tog spremnika, predviđa se da bi mogli napraviti geotermalnu elektranu snage 50 MW, odnosno desetak puta jaču od konvencionalnih.

Island je inače zemlja koja se za energiju uopće ne oslanja na fosilne izvore, no tri četvrtine energije dobivaju od hidroelektrana na branama. Uspiju li realizirati projekt, ovo bi bio novi značajan doprinos čiste energije za ovu zemlju, prenosi Popular Mechanics.