Filipinski grad Marawi gotovo dva tjedna nalazi se pod okupacijom pripadnika tzv. Islamske države koji nastavljaju uništavati kršćanske simbole i crkve. Potvrđuje to i jučer objavljena snimka koja prikazuje islamističke militante kako uništavaju unutrašnjost katedrale sv. Marije u Marawiju.

Vijest o uništavanju i spaljivanju katedrale objavljena je krajem svibnja, a snimku koja prikazuje i ovaj barbarski čin objavila je agencija Amaq koja podržava spomenutu terorističku organizaciju.

Nakon ulaska u katedralu militanti su oteli svećenika, desetoro vjernika te troje zaposlenika crkve.

Podsjetimo, gotovo 400 militanata upalo je u grad Marawi 23. svibnja, nakon što su odbacili napad filipinske vojske na skrovište Isnilona Hapilona, vođe terorističke organizacije povezane s ISIL-om. U borbama je do sada poginulo gotovo 180 osoba, dok je tisuće civila pobjeglo iz grada. Unatoč akcijama filipinske vojske, militanti i dalje drže središte grada, a pretpostavlja se kako je pod opsadom najmanje tri tisuće stanovnika. Predsjednik Filipina Rodrigo Duerte izjavio je kako neće pregovarati s militantima, te naredio zauzimanje Marawija pod svaku cijenu.

– Nalazimo se u vrlo delikatnoj situaciji. Zabrinuti smo za živote taoca jer ne znamo koja je njihova sudbina. Militanti prijete odrubljivanjem glave o. Chita. Taoci su im jamstvo preživljavanja i nadamo se kako će odlučiti pustiti ih na sigurno – kazao je za agenciju Fides biskup Marawija mons. Edwin de la Pena.

Biskup je pozdravio poziv koji je teroristima uputio Jafaar Ghadzali potpredsjednik Islamske osloboditeljske fronte, da iz humanitarnih razloga puste oca Chita i ostale taoce na slobodu upozorivši ih da njihovo nasilno ponašanje nije u skladu s islamskim naučavanjem.

– Nastavljamo moliti za njih i ponavljamo svoj poziv upućen Svetom Ocu da moli za nas – zaključio je biskup.

Molimo i mi za progonjene kršćane, piše Bitno.net