Znate li da neki od vaših kućanskih aparata i uređaja i dalje troše električnu energiju čak i kada ih ne koristite aktivno? Koliko često ste čuli da bi trebali isključivati uređaje iz struje kada ih ne koristite, a koliko ste puta to zapravo i učinili? Naime, neki uređaji imaju takozvanu “stand-by” funkciju koja koristi električnu energiju čak i kada uređaj nije direktno uključen. Ova značajka može značiti potencijalni gubitak stotina eura godišnje.

Kada imate uređaj spojen na struju, on je potencijalno aktivan i spreman za korištenje. Neki uređaji, poput hladnjaka i mikrovalne pećnice (čak i kada nisu aktivni, svjetlo koje pokazuje vrijeme troši energiju), neprestano koriste struju.

Drugi uređaji ulaze u “stand-by” način rada, poput igraćih konzola ili televizora. U ovom stanju, uređaj nije potpuno isključen, već je u stanju mirovanja, spremnom za brzo ponovno aktiviranje. No, istovremeno, i dalje troši električnu energiju dok nije u uporabi, piše Tips & Tricks.

Pazite na ‘vampirsku snagu’

Ova “vampirska snaga” ili “fantomska energija”, kako se naziva kada uređaj troši energiju dok nije u aktivnoj uporabi, može rezultirati značajnim financijskim gubicima. Prema podacima Origin-a, uređaji u stanju pripravnosti mogu koštati korisnike više od stotinu dolara godišnje. U SAD-u, istraživanje provedeno od strane NRDC-a otkriva da se nepotrebno potroši 19 milijardi dolara samo zbog električnih uređaja koji su u stanju mirovanja ili isključeni.

Iako neki uređaji, poput hladnjaka ili zamrzivača, zahtijevaju stalno napajanje, mnogi drugi mogu se isključiti iz struje kada nisu u uporabi. Primjerice, igraće konzole i televizori često predstavljaju izazov, budući da i dalje troše energiju dok su u stanju pripravnosti. Srećom, neki od njih imaju “način za uštedu energije” koji zaustavlja zadatke koji troše energiju kada uređaj nije aktivan.

Alternativno, isključivanje uređaja nakon korištenja ili korištenje razdjelnika s prekidačem za napajanje može biti praktično rješenje. Ulaganje truda u sprječavanje ovih energetskih vampira može se isplatiti, uzimajući u obzir potencijalnu uštedu novca koju možete ostvariti, javlja dnevno.ba.