Džihadistička skupina Islamska država u Iraku "gubi teren svakog dana" i nakon napada ne uspijeva obnoviti svoje snage, rekao je američki general Gary Volesky na video-konferenciji iz Bagdada.

Iračke snage se sada bore protiv džihadista IS na nekoliko frontova, uglavnom u pokrajini al-Anbar na zapadu zemlje i Ninive na sjeveru, kako bi od njih preuzele Faluju i Mosul, piše Hina.

Američki general iz stožera antidžihadističke koalicije u Bagdadu tvrdi da je skupina Islamska država izgubila kapacitete za izvođenje napada na iračke snage. "Tamo gdje je ranije bilo između 50 i 70 boraca s kamionom bombom, sada ih je između 5 i 15", rekao je.

Nakon napada džihadistima sada trebaju dva ili tri tjedna da obnove snage. Njihove komunikacije između doline Eufrata i doline Tigrisa su puno teže. Iako uzmiču na terenu, džihadisti su i dalje sposobni izvoditi terorističke napade u Bagdadu.

Najmanje 94 osobe su ubijene u srijedu u tri napada autobombama, od kojih je jedan izveden na prepunoj tržnici u danu s najvećim brojem žrtava ove godine. Iračka vlada je u srijedu procijenila da džihadisti kontroliraju samo 14 posto iračkog teritorija.

Washington je odlučio da će u jesen povećati svoju vojnu podršku iračkim snagama kako bi ubrzali kampanju protiv džihaidista. Cilj koalicije u Iraku je osvojiti Mosul, drugi grad po veličini u zemlji koji je gotovo dvije godine pod kontrolom ultraradikalne skupine.