Šef vatikanske sigurnosne službe Domenico Gianni, ocijenio je, govoreći o skoroj posjeti papa Franje Sarajevu, kako postoje određene prijetnje Islamske države, objavili su Katolički tiskani mediji.

Nije precizirajo o kakvim je točno prijetnjama riječ, ususret planiranoj papinoj posjeti Sarajevu 6. lipnja ove godine.

Iz KTA su nakon sastanka šefa izaslanstva zaduženog za sigurnost iz Vatikana u papinskoj nuncijaturi u Sarajevu, predstavnika katoličke Crkve u BiH, te sigurnosnih agencija, istaknuli kako ne postoji prijetnja papa Franji ili Svetoj Stolici, osim nekih saznanja o prijetnji iz ISIL-a.

“Domenico Gianni rekao je da ne postoji nikakva prijetnja papi Franji ili Svetoj Stolici, osim određenih saznanja o prijetnji iz ISIL-a”, naveli su iz KTA. Gianni je izrazio zadovoljstvo suradnjom svih s kojima se susreo i zahvalio svojim kolegama iz sigurnosnih službi u BiH za spremnost na izmjenu informacija i otvorenost za dolazak papa Franje.

Sugovornici su istaknuli da treba maksimalno poticati dolazak vjernika koji žele doći u Sarajevo 6. lipnja na susret s papom Franjom. Četvoročlano vatikansko izaslanstvo u Sarajevo je stiglo u nedjelju. Pripremajući pohod papa Franje imali su priliku razgovarati s najvišim crkvenim predstavnicima kao i s predstavnicima vlasti, te su obišli sva mjesta koja su predložena za pohod papa Franje./HMS/