Glasnogovornik Islamske države Abu Mohammad al-Adnani potvrdio je u utorak smrt drugog čovjeka te terorističke organizacije Fadila Ahmada al-Hayalija, prenijela je kompanija SITE Intelligence Group, koja se specijalizirala za praćenje internetskih komunikacija raznih militantnih i terorističkih organizacija u skrivenim dijelovima interneta.

Adnani je u 40-minutnom audiozapisu potvrdio smrt al-Hayalija, navodeći drugo ime pod kojim je također poznat. 'Amerikanci se raduju zbog smrti Abu Mutaza al-Qurasha i smatraju je velikom pobjedom', kazao je.

Zatim je žestoko napao američkog predsjednika Baracka Obamu nazvavši ga "idiotom i promašajem" koji nema nikakvih rješenja. Amerikance je pak općenito napao riječima: "Ovo je vaše uništenje, vaša propast i vaš kraj, bez sumnje!"

Inače, Bijela kuća objavila je 18. kolovoza ove godine kako je al-Hayali ubijen u zračnom napadu američkih snaga kad je putovao u blizini iračkog grada Mosula. No, tek je danas stigla potvrda iz redova same Islamske države kako je zamjenik samoprozvanog kalifa Abu Bakr al-Baghdadija doista nastradao. U svakom slučaju, ovo je najviše rangirani dužnosnik Islamske države za kojeg je potvrđeno da je ubijen u vojnim akcijama.

Al-Hayali je bio uključen u logističke operacije ISIS-a poput prebacivanja ljudi i oružja između Sirije i Iraka, a imao je i veliku ulogu u osvajanju Mosula u ljeto 2014. godine. Glasnogovornik Bijele kuće označio ga je kao čovjeka za "financije, medije, vojne operacije i logistiku".

U međuvremenu je procurio i sadržaj ostatka 40-minutnog govora ISIS-ovog glasnogovornika. U njemu je on pozvao na sveti rat protiv Amerike, ali i Rusije, čije snage odnedavno bombardiraju Siriju.