Islamska država (ISIL) u srijedu navečer je objavila snimak na španjolskom jeziku u kojem prijeti "osvetom" za osam terorista koje je ubila policija tijekom prošlotjednih napada u Barceloni i Cambrilsu.

Video je objavljen šest dana nakon napada za koje je ISIL preuzeo odgovornost, a u kojima je poginulo 15, a ranjeno 200 osoba, izvještava Xinhua.

Na snimku jedan borac ISIL-a, koji se predstavio kao "Al Qurtubi" na španjolskom govori: "Mi ćemo osvetiti masakr koji ste počinili, što sada radite Islamskoj državi?"

Na snimku su i fotografije napada u Barceloni, španjolskog premijera Mariana Rajoya, španjolskog kralja Felipea VI, te Younesa Abouyaaqouba, muškarca koji je upravljao kombijem koji se prošlog četvrtka zabio u pješake u Las Ramblasu, usmrtivši 13 osoba.

U snimku se također spominje nekadašnje muslimansko kraljevstvo Španjolske, koje su Španjolci vratili pod svoju vlast 1492. godine.

''S Allahovom voljom, Al-Andalus će opet postati ono što je nekad bio ... kraljevstvo Kalifata'', navodi se na snimku, te se muslimane poziva da "ne zaborave krv koju je prosula inkvizicija".

''Mi vas nikada nećemo ostaviti na miru'', dodao je drugi borac ISIL-a, koji se predstavio kao "Abusalman Andaluzijac".

Španjolska se trenutno nalazi na četvrtom,od ukupno pet, nivoa opasnosti od mogućeg terorističkog napada, iako su nakon napada u Barceloni i Cambrilsu mjere sigurnosti povećane na kolodvorima, aerodromima i mjestima gdje se okupljaju velike grupe ljudi.