ISIS je u petak objavio novi krvavi video u kojem je prikazan terorist koji odsijeca glavu kurdskom borcu. Odmazda je to za američke vojne akcije oslobađanja zarobljenika ranije prošlog tjedna, prenosi CNN.

U 15-minutnom videu zamaskirani terorist na engleskom jeziku upućuje prijetnju predsjedniku Baracku Obami a nakon toga ubija jednog od zarobljenika obučenog u već poznati narančasti kombinezon.

I tri preostala zatvorenika bivaju pogubljena, nakon čega se na ekranu pojavljuje tekst na arapskom koji kaže 'Ovo su vojnici Pashmerge koje su Amerikanci došli spasiti'.

'ISIS ne poštuje niti jedan oblik ljudskih prava. Poručujemo im da ćemo ih pobijediti', rekao je Dindar Zebari, glasnogovornik kurdske regionalne vlade. 'No imamo još jednu poruku za njih: u zarobljeništvu držimo 215 ISIS-ovih boraca i prema njima se odnosimo sukladno svim međunarodnim zakonima o zaštiti ljudskih prava.'

'Također, oslobodili smo 85 zarobljenika za koje se sumnjalo da pripadaju ISIS-u, no kad su oslobođeni krivnje, pustili smo ih na slobodu. Mi ne ubijamo svoje zarobljenike', rekao je Zebari.

Više od 20 boraca ISIS-a je ubijeno, a još šest ih je zarobljeno tijekom akcije oslobađanja zarobljenika. No, ISIS je akciju nazvao neuspješnom rekavši kako među oslobođenima nije niti jedan pripadnik Pashmerge.

Maskirani čovjek na novoj brutalnoj snimci, čini se, nije Jihadi John, koji se ranije pojavljivao u ISIS-ovim snimkama. Pretpostavlja se da je njegovo pravo ime Mohammed Emwazi i da je rođen u Kuvajtu 1988. nakon čega seli u Veliku Britaniju.

Tijekom ljeta pojavila se informacija da je u bijegu od ISIS-a jer su njegova djela pokrenula širu međunarodnu akciju protiv terorista, no visoki dužnosnici u američkoj vojsci ipak misle da to nije slučaj.