''Možete prihvatiti islam, potpisati ugovor o ponašanju, platiti porez za nemuslimane ili otići'', naveli su islamisti u svojih ''jedanaest zapovjedi" koje su izdali kao dio ugovora koji garantira sigurnost kršćanskoj populaciji koja živi u sirijskom gradu Al-Qaryatayn koji je pod kontrolom Islamske države od prošlog mjeseca, piše Russia Today.

"Ugovor o sigurnosti" sastavljen od strane lidera Islamske države Abu Bakr al-Baghdadija sadrži 11 zapovijedi kojih se svi kršćani koji su ostali moraju držati. Tako se, među ostalima, zabranjuje osnivanje crkava, zabranjeno je izlaganje muslimana kršćanskim simbolima te je zabranjeno moliti kršćanske molitve ispred muslimana ili na bilo koji način vrijeđati muslimanska religijska uvjerenja. Ne smije se podrivati Islamska država, a zabranjeno je i skrivanje špijuna. Naravno, zabranjeno je i posjedovanje oružja, ali i trgovina svinjetinom i vinom, piše Index.hr.

Islamisti su 3. rujna objavili seriju fotografija koje prikazuju desetke kršćana koji su odlučili potpisati ugovor i platiti porez. Islamska država kršćanima je oduzela identifikacijske isprave, a većina ih čeka da im ih vrate kako bi mogli otići.

Islamska država, prema vlastitim riječima, obećala im je štititi i čuvati imanje, oni koji ostanu neće biti preobraćeni na islam ako to ne žele, a tko prekrši odredbe ugovora smatrat će se borcem protiv ove države. (bljesak.info)