Tijekom uzgoja da biste imali veliku nosivost jaja, koke nosilje zahtijevaju kvalitetnu hranu. Možete je i sami praviti uz dodatak vitamina i minerala.

Proizvodnja jaja je jedna od najintenzivnijih proizvodnji, jer nosilja u toku godine snese 10 puta više jajne mase nego što je njena tjelesna masa. Ishranom kokoši moraju se zadovoljiti njihove potrebe za energijom, proteinima, mineralima, vitaminima i još nekim neophodnim materijama, kako bi kokoši održale svoje tijelo, osigurale njegov porast i što je za proizvođača najvažnije nosile jaja.

Korištenjem potpunih smjesa za koke nosilje (16% proteina) osigurava se maksimalna nosivost krupnih jaja, čvrste i glatke ljuske, kvalitetno obojenog žumanceta i viskoznog bjelanceta i sve to uz optimalno iskorištavanje hrane.

Gazdinstva koja posjeduju vlastita energetska hraniva (kukuruz, pšenica, ječam) mogu koristiti i dopunsku smjesu –koncentrirana smjesa koja sadrži proteine visoke biološke vrijednosti, makro i mikro elemente, vitamine i dozvoljene dodatke, tako da pomiješana s kukuruznom prekrupom daje optimalno izbalansiran obrok (na 40 kg koncentrata dodati 60 kg žitarica).

Koke nosilje zahtijevaju kvalitetnu hranu

Postotak udjela pojedinih hraniva u potpunim krmnim smjesama iznosi:

zrnevlje žitarica 61%
pšenične mekinje 7 – 8%
uljane sačme 12 –20
hraniva životinjskog porijekla 4 –7%
stočni kvasac 1 –3%
lucerkino brašno 4 –7%
mineralna hraniva 8 – 8,5
stočna kreda 7% i
vitaminsko mineralni dodatak 0,5 –1%.

Hrana za koke mora da bude kvalitetna, odnosno ne smije da bude pljesniva, žižljiva, trula, s otrovnim sjemenjem i sl. Nosilje se obično hrane po volji, tj. hrana treba da im je uvijek na raspolaganju. Da bi se očuvala nosivost i kvaliteta ljuske jajeta, treba da se hrane ujutru i uvečer. Period bez hrane u toku dana treba da bude oko podneva.


Nosilje zahtijevaju približno dvostruko više vode od količine pojedene hrane. Zato treba uvijek da imaju na raspolaganju vodu za piće dobrog kvaliteta, takvu koju mogu da piju i ljudi. Ako se voda daje u pojilicama, one moraju da se peru i dezinficiraju jednom tjedno.

Kvaliteta ljuske pri kraju nošenja biće bolji ako se koristi smjesa s većim sadržajem kalcija i nešto manjim sadržajem fosfora, ako se poveća udio smjese koji se daje popodne i ako se tijekom noći osigura 1 do 2 sata svjetlosti, kako bi se omogućilo da u vrijeme formiranja ljuske kokoši uzmu više hrane, pa i kalcija, naročito u vidu zrna kalcij karbonata. Na kvalitetu ljuske mogu negativno utjecati infekcije nekim virusima ili bakterijama, prenosi Agrosavjet.